Amenințările lansate de „șeful diplomației de război, Serghei Lavrov” nu mai stârnesc mirare, ci irită. Astfel, diplomația R.Moldova ar trebui să ia în considerare acest lucru. De această părere este președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, care propune măsuri de răspuns la amenințările lui Lavrov.

Acest slugoi al imperialismului rusesc ne-a insultat. Amenințările lui nu mai miră pe nimeni, dar ne irită, iar această iritare trebuie să fie bine luată în considerație de diplomații R.Moldova, prea manierați de regulă”, scrie Igor Munteanu.

Președintele CUB punctează patru obiective, sugerând autorităților întreprinderea măsurilor de răspuns.

În primul rând, corpul diplomatic rusesc de la Chișinău trebuie să fie drastic redus la o prezență simbolică (2-3 diplomați maxim), condus de un însărcinat de afaceri. R.Moldova nu poate tolera o ambasadă cu 200 angajați, care muncesc din greu contra suveranității și independenței sale. Este banal ca MAEIE să răspundă atacului insultător al lui Lavrov printr-o notă verbală sau notiță pamfletară semidulcie cu privire la bunele maniere (lipsă)”, scrie Igor Munteanu pe contul său de Facebook.

În al doilea rând, liderul CUB susține că retragerea unui simplu reprezentant al R.Moldova din secretariatul Comunității Statelor Independente este mult prea insuficientă.

Nu există nici un motiv real pentru rămânerea R.Moldova în CSI după 3 războaie purtate de Rusia contra Moldovei, Georgiei și Ucrainei”, conchide Munteanu.

În al treilea rând, R.Moldova, potrivit liderului CUB, trebuie să se alinieze serios și efectiv sancțiunilor internaționale și nu retoric.  „Impunerea de sancțiuni înseamnă protejarea valorilor comune”, scrie Munteanu, citându-l pe ambasadorul UE în R.Moldova.

Personal, sper ca alinierea la regimul de sancțiuni să ridice și problema naționalizării întreprinderilor militare deținute de Rusia pe teritoriul RM, la Chișinău, Orhei și Bender, conectate la complexul militar rusesc”, opinează Igor Munteanu.

În al patrulea rând, Munteanu scrie că regimul separatist de la Tiraspol trebuie anihilat și acest  obiectiv trebuie formulat clar și în mod transparent, ca o direcție de politică a reintegrării.

Un taboo menținut din inerție și prostie trebuie să fie scos imediat, mai ales, în contextul acestor amenințări directe în adresa R. Moldova, care înseamnă că conservarea regimului separatist și susținerea lui prin tot felul de concesii, scutiri și păsuiri, nu face decât să distrugă șansele democratizării & europenizării R.Moldova”, a conchis Igor Munteanu.

Amintim că ieri Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat într-un interviu pentru un post rusesc de televiziune că Occidentul  vrea să transforme R. Moldova într-o anti-Rusie după același scenariu ca al Ucrainei. Într-un interviu pentru propagandistul Dmitri Kiseliov, acesta a lansat mai multe sperietori, acuzând președintele Maia Sandu că ar vrea să ducă R. Moldova în NATO sau să înfăptuiască reunirea cu România.

Deschide și: Minciuni și sperietori // Lavrov acuză Occidentul că vrea să transforme R. Moldova în următoarea Ucraină

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene respinge categoric declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a acuzat Occidentul în cadrul unui interviu că ar pregăti R. Moldova să urmeze scenariul Ucrainei și să devină o anti-Rusie. Reacția vine din partea purtătorului de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.

Deschide și: Reacția Ministerului de Externe la declarațiile lui Lavrov: Nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare a Rusiei