Republica Moldova, având statut de neutralitate, va continua să-și consolideze capacitățile de apărare, să modernizeze Armata Națională și Ministerul de Interne. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

În context, șeful Legislativului a argumentat necesitatea sporirii securității naționale prin evocarea diverselor provocări la care a fost expusă Republica Moldova, precum și multitudinii de alarme false cu bombă, declanșate pe parcursul anului trecut.  Precum a remarcat Igor Grosu, în anul 2022 au fost înregistrate cele mai multe alarme cu substanțe explozibile din istoria țării.

Șeful Parlamentului a menționat că sporirea securității presupune modernizare pe mai multe segmente de activitate, precum poliția de frontieră, sistemul de monitorizare a spațiului aerian, sistemele IT în diverse domenii.

Fie că vorbim de Registrul populației, Fisc, de vamă - acestea sunt sisteme nevralgice... sistemul bancar... Acesta e sistemul nervos al societății, care trebuie apărat. Și el a fost și este în continuare supus unor tentative de a distorsiona situația. Acum, în cazul Republicii Moldova nu este pericolul unui atac direct frontal, clasic. Nu! Atâta timp cât Ucraina rezistă și ripostează, noi stăm lângă copiii noștri și nu-i avem undeva peste hotare plecați, refugiați, iar noi să stăm să ne apărăm țara. De aceea vom continua vectorul de integrare europeană, indiferent ce vor spune exponenții Kremlinului”, a declarat Igor Grosu.