Integrarea europeană rămâne o prioritate pentru cetățenii R. Moldova. Declarația a fost făcută de premierul Natalia Gavrilița în cadrul întâlnirii sale cu președintele Consiliului European, Charles Michel. În cadrul dialogului de la Bruxelles, cei doi au discutat despre valorificarea statutului de țară candidată pentru aderare la UE și nivelul implementării agendei de reforme necesare în procesul de inițiere a negocierilor.

Potrivit unui comunicat, cei doi oficiali s-au referit la provocările și crizele confruntate de autoritățile R. Moldova în ultimul an, dar au abordat și aspectele regionale care ar putea încetini demersurile Chișinăului de aderare la UE.

Șefa Guvernului și-a exprimat recunoștința pentru susținerea de care a beneficiat R. Moldova din partea instituțiilor europene și a statelor membre ale UE, inclusiv pentru sprijinul în acordarea statutului de țară candidată. Totodată, Gavrilița i-a mulțumit lui Michel pentru implicarea personală în promovarea intereselor Chișinăului și consolidarea capacităților instituționale. 

Premierul a evidențiat măsurile luate de Guvern pentru a diminua impactul crizelor suprapuse asupra securității naționale și bunăstării cetățenilor, inclusiv prin oferirea compensațiilor în facturi. De asemenea, ea a vorbit despre eforturile de relansare economică inițiate de Executiv în comun cu antreprenorii și partenerii de dezvoltare.

R. Moldova se confruntă în continuare cu elementele unui război hibrid, anul trecut fiind înregistrate sute de atacuri cibernetice. Propaganda și dezinformarea, securitatea frontierelor și migrația ilegală sunt alte amenințări cu care se confruntă Chișinăul” a spus Gavrilița. 

Cei doi au discutat și despre relațiile cu Ucraina și sprijinul pentru țara vecină, inclusiv acordarea ajutoarelor umanitare. Președintele Consiliului European a apreciat voința de integrare europeană a R. Moldova și buna cooperare cu Ucraina. Charles Michel a punctat că, în pofida resurselor limitate ale sale, deschiderea și solidaritatea R. Moldova față de Ucraina și cetățenii ei este de admirat.

De asemenea, cei doi oficiali au făcut schimb de opinii legat de organizarea în R. Moldova a reuniunii Comunității Politice Europene, agenda evenimentului și nivelul de pregătire al acestuia.