Ex-premierul Iurie Leancă, fostul ministru al Economiei Valeriu Lazăr și alți demnitari au fost puși sub învinuire în dosarul ”Concesionarea Aeroportului”. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție, care a notat că acțiunile ”ilegale ale persoanelor publice și de demnitate publică” la concesionarea AIC au prejudiciat statul cu peste 392 milioane de lei.

În cadrul cauzei penale au fost puși sub învinuire în comiterea abuz infracțiunii prevăzute de art. 327 alin. (3) din Codul penal (abuz de serviciu), 8 persoane publice și cu funcții de demnitate publică și anume: un fost prim ministru al Republicii Moldova, un fost ministru al Economiei, un fost director al Agenției Proprietății Publice, un fost director adjunct al Agenției Proprietății Publice, un fost șef adjunct al Direcției din cadrul Agenției Proprietății Publice, un fost director general interimar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, un fost director financiar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, șef al serviciului analiză economică al ÎS Aeroportul internațional Chișinău” se notează în comunicat.

În scopul recuperării prejudiciului cauzat, Procuratura Anticorupție în comun cu ARBI au aplicat sechestru pe bunurile și activele învinuiților în sumă de aproape 29 milioane de lei.

Pe 22 iulie 2022, fostul premier Iurie Leancă a fost audiat în calitate de bănuit de procurorii anticorupție în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. 

Oficial, decizia de concesionare a Aeroportului a fost luată în ultima zi de mandat al Guvernului Filat 2, pe 30 mai 2013. Guvernul condus de interimarul Iurie Leancă, în care Valeriu Lazăr ocupa funcția de ministru al Economiei, a susținut proiectul.

Acordul de concesiune a fost semnat pe 30 august același an.