Legea ce prevede eliminarea „limbii moldovenești” din legislația Republicii Moldova și înlocuirea cu sintagma „limba română” va fi promulgată „imediat”, dă asigurări președintele Maia Sandu. Șeful statului a ținut să sublinieze că nu ar exista vreo legătură între manifestațiile din stradă și denumirea limbii.

Imediat ce ajunge la mine pe masă voi promulga această lege. Mă bucur că în sfârșit s-a rezolvat această problemă pentru că noi vorbim limba română și era nefiresc ca în legi, în Constituție, să fie scris altfel”, a declarat Maia Sandu în platoul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Solicitată să spună dacă a fost timpul potrivit pentru votarea acestei legi, Maia Sandu a răspuns că o astfel de lege trebuia adoptată mulți ani în urmă.

Acum 30 de ani, asta este răspunsul”, a spus președintele, opinând că nu ar exista vreo legătură dintre protestele din stradă și votul de ieri a Parlamentului.

Nu are nimic denumirea limbii cu ceea ce se întâmplă în stradă. Limba este română și orice s-ar întâmpla în stradă, nu are nicio implicație asupra acestui adevăr. Da, s-a întâmplat târziu, dar este bine că s-a întâmplat”, a mai spus Maia Sandu.

Amintim că ieri, Parlamentul de la Chișinău a votat în lectură finală proiectul de lege al deputaților PAS care prevede eliminarea „limbii moldovenești” din legislația națională și înlocuirea acesteia cu „limba română”.

Deschide și: Vot final // Limba română, unica stăpână! „Limba moldovenească” dispare din toate legile R. Moldova

Legea implementează Hotărârea din 2013 a Curții Constituționale privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituție, în corelare cu Preambulul Constituției și cu Declarația de Independență a Republicii Moldova.