Fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei și omul de afaceri rus Ilya Ponomaryov consideră că principalul motiv care determină existența Transnistriei este de ordin financiar. Într-un interviu oferit pentru TVR Moldova, Ponomaryov a spus că Transnistria este o gaură neagră unde se face contrabandă, scheme financiare, scheme energetice și dacă nu ar fi fost toate astea, nu ar exista această regiune separatistă. Ilya Ponomaryov a mai declarat că atunci când nu va mai exista regimul Putin aceste formațiuni separatiste nerecunoscute vor dispărea foarte rapid.

Referindu-se la planul Rusiei pentru R.Moldova, Ponomaryov spune că atât autoritățile cât și cetățenii nu ar trebui să își facă griji, deoarece acest plan ca și cele precedente, „planul Kozac” de exemplu, nu ar avea sorți de izbândă.

Kremlinul poate merge la orice acțiuni, dar eu zic să nu vă faceți griji. Dacă există acolo un plan înseamnă că sigur nu va fi realizat așa cum am văzut în nenumărate rânduri. Inițiativa personală a unor „cetățeni talentați” care se desfășoară în spațiul mai puțin public și cu un suport financiar puternic, acestea pot avea efect. Așa cum a fost elaborarea planului Kozak (plan de reglementare a conflictului transnistrean prin federalizarea RM) sau atunci când se duceau anumite înțelegeri de culise cu Vlad Plahotniuc sau cu Igor Dodon, aceste înțelegeri puteau funcționa deoarece la bază stăteau interese financiare, dar planurile despre care se discută în acest moment la voi, cred că puteți dormi liniștiți, ele nu vor avea nicio dată sorți de izbândă”, a comentat fostul deputat rus.  

Fostul deputat rus susține că Moscova acționează doar în baza unor mize financiare și nu crede că unii oameni ar putea acționa din propriile convingeri, reușind să „tocmească” anumiți politicieni, persoane influente din R.Moldova în interesul Kremlinului. Acolo „unde este interesul financiar, există interes pentru Kremlin”, susține Ponomaryov. În context, omul de afaceri nu a susținut întru-totul ideea că Rusia ar organiza toate protestele din R.Moldova, subliniind că astfel de manifestații nu pot fi declanșate pe loc gol. Cu siguranță, în R.Moldova extă probleme, susține Ponomaryov. 

Sunt probleme în ceea ce privește atitudinea oamenilor față de problemele lingvistice, problematica transnistreană, probleme economice sunt mari. În același timp trebuie de privit cum s-ar fi dezvoltat situația fără implicare externă și cu implicare externă. Cu siguranță toate aceste controverse sunt umflate artificial din exterior pentru a dezbina societatea iar apoi pentru a conduce cu ele, iată aceasta este strategia generală”, a spus Ponomaryov.

În contextul pseudovalorilor Kremlinului enunțate mai sus, Ponomaryov susține că după aceleași principii este percepută și Transnistria - „o gaură neagră”.

Principalul motiv care determină existența Transnistriei este de ordin financiar, o gaură neagră unde se face contrabandă, scheme financiare, scheme energetice, dacă nu ar fi fost toate astea această istorie era de mult închisă. Atât timp cât unii oameni pot câștiga bani din aceasta, problema va exista și din punct de vedere geopolitic este o rană deschisă care poate fi accesată în momentul oportun pentru a avea pârghii de a acționa în regiune”, mai spune fostul deputat rus.

Cu referire la „Russkii Mir” (lumea rusă), Ponomaryov susține că acest proiect, deși conceput ca o punte de legătură între rușii împrăștiați prin lume după destrămarea URSS, astăzi este folosit în scopuri de agresiune și anume pentru a crea „coloana a cincea”. 

În acest moment acest termen de „lume rusă” este utilizat ca termen de agresiune, într-un instrument de dictat imperialist. Acum sarcina acestui brand este de a crea coloana a cincea a Rusiei în toate țările în primul rând în țările europene, dar și în cele din Asia Centrală. Sunt coloane finanțate de la Moscova și au misiune de influență politică asupra conducerii politice din acele țări în care se află și chiar se merge până la organizarea unor lovituri de stat. Am văzut aceste tendințe în țări din Balcani, acolo unde au fost practic prinse de mână persoane care pregăteau lovituri de stat, și am impresia că în Moldova despre „lumea rusă” nu vorbesc oamenii care își doresc rezolvarea unor probleme umanitare ci persoane orientate geopolitic care vorbesc despre sfere de influență până la alianțe politice”, a opinat fostul deputat rus.

Revenind la Transnistria și soluționarea conflictului transnistrean, Ponomaryov a conchis că această problemă va dispărea odată cu regimul lui Putin. 

Eu consider că atunci când nu va mai exista regimul Putin aceste formațiuni separatiste nerecunoscute vor dispărea foarte rapid, deoarece ele există doar cât există suport din exterior, ori noua putere care se va instala „Adunarea Deputaților Poporului” (nr. Entitate politică organizată din opozanți ruși din care fac parte foști deputați, oameni de afaceri și activiști civici) a adoptat deja o decizie în acest sens care spune că forțele militare ruse vor părăsi aceste teritorii inclusiv cel transnistrean. După aceasta deja va deveni o problemă strict internă a Republicii Moldova. În aceste condiții voi va trebui să vă rezolvați această problemă”, a spus Ponomaryov.

Iliya Ponomaryov sugerează autorităților de la Chișinău să fortifice relațiile cu Ucraina, fapt ce va permite soluționarea sigură a problemei transnistrene.

Anume în situația unui conflict armat a venit timpul pentru rezolvarea și acestui conflict”, a punctat Ponomaryov, sugerând că autoritățile de la Chișinău „știu mai bine ce este de făcut”.