Partidul Liberal Democrat din Moldova vine cu o opinie critică la măsurile întreprinse de autorități pentru a asigura reforma justiției. Liber-democrații acuză guvernarea de ingerințe în sistemul judecătoresc și tentativă de supunere politcă a justiției, puterea judecătorească, potrivit Constituției fiind separată de cea legislativă și executivă, se arată în comunicatul formațiunii politice.

PLDM constată, cu regret, că ceea ce guvernanții numesc "reforma justiției" este, de fapt, o ingerință totală în exercitarea puterii judecătorești”, menționează formațiunea.

Partidul face referire la prevederile Constituției R.Moldova: „În R.Moldova puterea legislativă, executivă și judecătorească sunt separate și colaborează în exercitarea prerogativelor ce le revin potrivit prevederilor Constituției” și reafirmă necesitatea implementării reformei justiției în baza legii.

Nu negăm faptul că domeniul justiției necesită reformare. Dar reforma trebuie să se înfăptuiască în baza Constituției și Legii. Darea din deget și amenințările făcute de către cei care au depus jurământ să respecte Constituția și legile Republicii Moldova demonstrează cu prisosință imixtiunea în justiție și a tentativelor de a o supune politicului”, se mai arată în comunicat.

PLDM cere autorităților să nu recurgă la derapaje anticonstituționale și antidemocratice, ci să identifice metode de colaborare între cele trei ramuri ale puterii în procesul de realizare a reformelor.

Statul de drept nu se edifică pe ilegalități!”, conchid liberal-democrații.

Amintim că Adunarea Generală a Judecătorilor s-a convocat în ședință pe 17 martie după o pauză de patru ani fără a lua vreo decizie de alegere a membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Lucrările Adunării au fost întrerupte până pe 28 aprilie. Autoritățile au declarat stare excepțională în justiție, chestiunea fiind examinată în ședința Consliului Suprem de Securitate convocat luni de președintele Maia Sandu.

Consiliul Suprem de Securitate a venit cu o serie de decizii una din acestea fiind accelerarea creării Consiliului Superior al Magistraturii, care ar urma să fie funcțional în cel mul 30 de zile.

Deschide și: Maia Sandu, după ședința CSS: Justiția a putrezit și nu vrea să se lecuiască. CSM va fi funcțional în cel mult 30 de zile