Autoritățile vor să oblige Moldovagaz să cumpere în continuare gazul depozitat de Energocom pentru a ”rezolva” în acest fel problema erorilor comise de un fost ministru. De această părere este președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, care a oferit un comentariu pentru Deschide.MD.

Înțeleg că din gazul cumpărat de Energocom în 2022 s-a consumat foarte puțin, iar cea mai mare parte zace în continuare în depozitele alese de guvern în Ucraina, la un preț cu 60% mai mare decât pe piața liberă, în acest moment. Asta explică de ce autoritățile ar vrea să oblige Moldovagaz să cumpere în continuare gazul pentru a ”rezolva” în acest fel problema erorilor comise de fostul ministru” a declarat Munteanu.

Potrivit lui, Energocom mai împiedică ANRE să cunoască cu precizie care au fost cantitățile și prețurile la care s-a cumpărat gaz în 2022, din creditul BERD și din alte surse, pe care fostul Guvern le-au cheltuit cu o lejeritate extrem de suspectă.

Mă mir că premierul Dorin Recean nu a pornit încă o anchetă specială pe acest caz de rezonanță, care descalifică orice discursuri laudative. Pentru a obstrucționa acțiunile ANRE, compania Energocom a clasificat gazul stocat în Ucraina ca fiind ”rezervă strategică” și chiar secret de stat, îngrădind de fapt accesul presei și a cetățenilor la informația cu privire la aceste achiziții care, în alte condiții, ar fi fost necesar de făcut în mod transparent, prin intermediul burselor de mărfuri existente în România, și nu pe coclaurile unor interese risipitoare” a mai notat președintele CUB.

Munteanu a notat că, odată cu venirea primăverii, consumul de gaz scade, iar volumele achiziționate în condiții netransparente și haotice în 2022 și depozitate în Ucraina, un stat aflat în condiții de război, va avea un preț mult mai piperat față de prețul la care alți consumatori achiziționează pe piața liberă.

Evident, pe viitor, piața poate fluctua în multe feluri, dar pentru moment, pot concluziona cu suficientă certitudine că politica achiziționărilor directe, din nume propriu, a fost o aventură periculoasă, care are drept consecință umflarea abuzivă a tarifelor la gaze pentru toți consumatorii din Republica Moldova, o palmă dată economiei libere și bunului simț. Este costul unui abuz tolerat de PAS și actual majoritate politică” a conchis președintele CUB.

După o întrerupere de peste trei luni, malul drept al Nistrului a reluat în luna martie 2023, importul și consumul de gaze de la Gazprom.

Deschide și: Revenim la gazele rusești. R. Moldova a reluat importul de gaze de la Gazprom