Situația internă din Republica Moldova, precum și criza de securitate provocată de războiul Federației Ruse în Ucraina au fost subiectele abordate la întrevederea președintelui Parlamentului, Igor Grosu, cu cu Președintele Saeima Republicii Letonia, Edvards Smiltēns, care se află într-o vizită oficială în țara noastră.

Șeful Legislativului de la Chișinău s-a referit la încercările unor partide politice influențate de Moscova de a destabiliza situația din țară.

Totodată, oficialii au vorbit și despre procesul de reformare și modernizare a țării. În context, Igor Grosu a menționat că anul 2023 va fi dedicat procesului de europenizare a Republicii Moldova.

Reforma justiției este una prioritară. În pofida faptului că suntem sabotați, suntem hotărâți să mergem până la capăt, fiindcă orice încercare de opri acest proces înseamnă revenirea la un stat capturat și instituții ale statului slabe”, a spus șeful legislativului.

Republica Moldova va primi suport în a prelua bunele practici letone în domenii precum votul prin corespondență, reforma teritorial-administrativă, aproximarea legislației la Uniunea Europeană. Despre aceasta s-a convenit în cadrul discuțiilor.

La rândul său, Președintele Parlamentului leton, Edvards Smiltēns, a dat asigurări că Letonia va continua să susțină parcursul nostru european, menționând că Republica Moldova împreună cu Ucraina trebuie să facă parte din marea familie europeană.

111