Eurodeputat român, despre protestele din R. Moldova: Rusiei nu-i place guvernarea proeuropeană de la Chișinău

Rusiei nu îi place guvernarea proeuropeană de la Chișinău, care a început să implementeze reforme convingătoare, așa că provoacă destabilizări, finanțează proteste în R. Moldova și încearcă să deturneze parcursul european al statului. De această părere este eurodeputatul Siegfried Mureșan, copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, care a participat la o conferință de presă comună cu vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.
”Oamenii sunt aduși la proteste, sunt plătiți pentru a protesta față de guvernarea proeuropeană. Rusiei nu-i place guvernarea proeuropeană, care a început să implementeze reforme convingătoare. În trecut, oricând RM se apropia prea mult de UE, Rusia încerca să slăbească guvernul. Guvernările din trecut în RM erau slabe, fiind rezultate din mai mulți membri de coaliție. Acum, un partid proeuropean are majoritate absolută în Parlament și vedem că guvernul e stabil. Acest lucru o supără pe Rusia, pentru că nu poate să slăbească guvernarea prin unelte parlamentare, încearcă să o slăbească în stradă” a declarat Mureșan.
El și-a exprimat convingerea că oligarhii fugari care stau în spatele protestelor din Chișinău vor fi trași la răspundere.
”Justiția din R. Moldova va începe să funcționeze și asta îi îngrijorează pe oligarhii fugari. Indivizii care pornesc protestele ar trebui trași la răspundere și activele lor ar trebui să fie înghețate pe teritoriul UE” consideră Mureșan.
În ajunul reuniunii Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova - UE, care va avea loc mâine la Bruxelles, eurodeputatul român a trecut în agendă progresele făcute de guvernare, dar și de tentativele permanente de a destabiliza situația din R. Moldova.
”Știm că există riscuri de securitate pentru R. Moldova, care sunt identice cu cele cu care se confruntă UE. Securitatea R. Moldova este de un interes fundamental pentru UE. Vom propune ca Comisia să ofere R. Moldova și mai multă asistență tehnică în implementarea condiționalităților” a mai notat Mureșan, care a vorbit și despre continuarea asistenței financiare pentru Chișinău.
Iar Mihai Popșoi a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău vor face tot ce trebuie pentru a îndeplini cele nouă condiționalități pentru a demara negocierile de aderare la UE.
”Avem o majoritate robustă în Parlament. Facem totul nu doar pentru a păstra stabilitatea, dar și pentru a merge înainte cu implementarea reformelor. Una dintre ele este în domeniul justiției. Am înțeles că fără o justiție funcțională e greu să obții nu doar consolidare democratică. Ne-am luat angajamentul să continuăm reforma, în ciuda rezistenței care seamănă cu un sabotaj din partea sistemului” a notat Popșoi.
Vicepreședintele Parlamentului a vorbit și despre tentativele de destabilizare a situației din R. Moldova.
”Oligarhii care au fugit de justiție după ce au sărăcit populația se folosesc acum într-un mod foarte cinic chiar de sărăcia pe care au lăsat-o în spate. Din fericire, instituții moldovenești sunt suficient de puternice pentru a face față provocărilor. Misiunea civilă care va veni în R. Moldova va ajuta să fim asigurați că R. Moldova nu este singură” a notat Popșoi.
Mâine, 23 martie, se va desfășura cea de-a 13-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană la Bruxelles. Printre subiectele de pe ordinea de zi figurează procesul de integrare europeană a R. Moldova, progresele înregistrate și situația geopolitică, precum și consolidarea democrației și a statului de drep, reforma justiției și lupta împotriva corupției.
Comitetul Parlamentar de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană reprezintă forumul parlamentar al Acordului de Asociere UE – R. Moldova. Din el fac parte membri numiți de Parlamentul R. Moldova și de Parlamentul European, care se întrunesc de două ori pe an, alternativ la Chișinău și Bruxelles.