Președinta Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a României, Laura Vicol, susține că situația critică în care se află în prezent justiția din R. Moldova este una fără precedent și că aici e nevoie de oameni puternici în instanțele de judecată.

Este o situație fără precedent în R. Moldova. Și în România avem probleme similare, însă aici întrece cu mult orice altă situație prezentă în altă țară. Un stat puternic nu funcționează decât dacă are instituții puternice. Iar aceste instituții sunt făcute și menținute de către oameni. Atâta vreme cât aveți oameni integri, drepți, care să înfăptuiască dreptul de justiție într-un mod corect, atunci veți putea spune că aveți un sistem puternic. Iar judecătorii care nu înțeleg că actul de justiție trebuie înfăptuit cu dreptate, acei judecători, din punctul meu de vedere, nu au ce căuta în sistem. În sistem trebuie aduși oameni puternici, care fac dreptate. Pentru că asta face un judecător corect și integru”, a declarat Laura Vicol, după ședința comună cu cei din Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova

Vicepreședinta Comisiei juridice de la Chișinău, Veronica Roșca, a salutat faptul că pentru prima dată cele două comisii au avut ședințe comune.

Cred că această perioadă va culmina cu un rezultat bun pentru justiție. Pe linie parlamentară, majoritatea comisiilor au avut ședințe comune. Pentru noi a fost prima. De aceea am stabilit astăzi să recuperăm mai multe subiecte. Procesul de armonizare a legislației poate fi greoi, dar noi vom beneficia de experiența României. Vom demara și grupuri de lucru între deputații din R. Moldova și România. Republica Moldova are mai multă nevoie ca niciodată de un ajutor frățesc de ce ține de armonizarea legislației, și, apoi, suntem într-o procedură complexă de reformare a justiției. Știm că România are o experiența vastă, bogată, pe dimensiunea reformei în domeniul legislației conexe. Drumul pe care îl avem în față este o provocare plină de aventură pentru noi”, a declarat Veronica Roșca.

Menționăm, că o delegație a Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a Parlamentului României, condusă de președinta comisiei, Laura Vicol, se află în perioada 22 – 24 martie, în vizită la Chișinău.

Pe agenda membrilor sunt întrevederi cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană, ai Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică și ai Grupului parlamentar de prietenie cu România.