România și Marea Britanie au legături puternice cu R. Moldova și sunt conștiente că aceasta este o altă țintă a eforturilor de destabilizare ale Kremlinului. Declarația se regăsește într-un editorial semnat de ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu, și omologul său de la Londra, James Cleverly, în urma întâlnirii pe care au avut-o cei doi.

Regatul Unit apreciază în mod profund eforturile României în sprijinul administrației președintelui Sandu în fața încercărilor rusești de destabilizare și șantaj, inclusiv prin reținerea livrărilor de energie, iar guvernul britanic a fost încântat să ofere un ajutor suplimentar de 10 milioane de lire sterline chiar luna aceasta, pentru a sprijini Republica Moldova. România a pus la dispoziție nenumărate instrumente de sprijin bilateral, inclusiv ajutoare financiare și în natură cuprinzătoare și asigurarea a peste 80% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova” este scris în editorial.

Totodată, în material se menționează că, în 2022, România a inițiat împreună cu parteneri internaționali Platforma de Sprijin pentru R. Moldova, iar Regatul Unit și România sunt co-președinți ai grupului său de lucru pe teme de anticorupție.

Platforma de sprijin a strâns sute de milioane de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru a consolida capacitatea guvernului de la Chișinău de a face față provocărilor energetice și economice descurajante, cauzate de războiul Rusiei contra Ucrainei, dar și pentru a permite țării vecine să obțină progrese pe traiectoria sa europeană. Republica Moldova reprezintă doar unul dintre numeroasele domenii în care intenționăm să ne aprofundăm parteneriatul” se mai notează în editorial.

România și Regatul Unit, alături de comunitatea internațională, se opun agresiunii fățișe a Rusiei și se angajează să își consolideze în continuare legăturile și cooperarea în cadrul Parteneriatului nostru Strategic reînnoit.