Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) se declară profund îngrijorată de situația gravă legată de accidentele rutiere din R.Moldova, unde se înregistrează cel mai înalt grad de cazuri letale din Europa. CUB cere autorităților elaborarea unei Strategii naționale pentru siguranța rutieră, preluarea practicilor internaționale în domeniu, responsabilizarea și sancționarea autorităților de nivel central și local pentru inacțiunile lor. Deasemenea, CUB consideră oportună investirea unui ministru fără portofoliu pentru siguranța drumurilor.

Potrivit Partidului CUB, mii de cetățeni ai R.Moldova sunt expuși zilnic riscului de a deveni victime ale accidentelor rutiere. Doar în ultimii patru ani peste 1000 de persoane au murit în accidente rutiere, dintre acestea 25 copii sunt copii.

Constatăm cu stupoare că astăzi în Moldova traversarea străzii sau mersul cu bicicleta sunt pericole serioase pentru viață, fiind încălcat grav dreptul la viață, dreptul la siguranță. Noi, în calitatea noastră de femei și mame, ne cerem dreptul de a crește copiii noștri în siguranță”, a declarat Rodica Gramma, conferențiar universitar și specialist în politici de sănătate.

Colegii mei pornesc la universitate, fiind nesiguri în faptul că vor ajunge acasă nevătămați. Cum puteți cere tinerilor să rămână în țară, dacă nu sunteți în stare să le oferiți siguranță în ziua de mâine?”, a declarat Mădălina Bejenaru în cadrul conferinței.

Reprezentanții CUB susțincă moldovenii plătesc un preț prea mare pentru că măsurile și acțiunile luate de autorități sunt insuficiente pentru a feri oamenii de pericole.

Pietonii sunt cei mai vulnerabili, în Republica Moldova. Orașele noastre sunt prost administrate, iar între poliție și APL se produc situații de conflicte politice și relații ostile. De multe ori, lipsa de marcaje vizibile le permite conducătorilor auto să depășească viteza admisă, să nu observe pietonii, mai ales din cauza vizibilității scăzute pe timp de noapte, iar infrastructura proastă de drumuri, slab iluminate și cultura rudimentară a unor șoferi cu mentalitate sovietică, crește zilnic numărul victimelor traficului prost reglementat al șoselelor și drumurilor din Republica Moldova”, a declarat Igor Munteanu, președintele CUB.

Pentru a schimba radical situația deplorabilă a siguranței cetățenilor în trafic, CUB insistă pe necesitatea de a elabora și adopta o Strategie Națională pentru siguranța rutieră, care să aducă toți actorii relevanți, administrație locală, prestatori de servicii de transport, poliția rutieră, companii de asigurare la masa unui Comitet instituționalizat, care s-ar ocupa sistematic de aprobarea unor direcții de adaptare a R.Moldova la standardele de siguranță rutieră, existentă în UE.

Susținând că siguranța cetățenilor este o prioritate a programului său politic, reprezentanții CUB au cerut autorităților centrale mai multă deschidere și competență pentru a aborda această temă cu maxim de seriozitate și profesionalism.

CUB îndeamnă Guvernul să ia următoarele măsuri:

  • Crearea urgentă a unui grup intersectorial de lucru pentru elaborarea în termeni cât mai restrânși a unei Strategii naționale pentru siguranța rutieră;
  • Preluarea practicilor internaționale și în special a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății care și-au demonstrat eficienta în promovarea siguranței rutiere;
  • Adoptarea indicatorilor concreți, măsurabili pentru fiecare autoritate responsabilă de reducerea numărului de accidente și a deceselor în trafic (programe educaționale, campanii de sensibilizare, instalarea semnelor de semnalizare și reflectorizante, buget concret dedicat pentru investiții în siguranța drumurilor etc.);
  • Responsabilizarea și sancționarea autorităților de nivel central și local, care trebuie să răspundă pentru inacțiunile sale;
  • Investirea unui Ministru fără portofoliu pentru siguranța drumurilor, cu funcția de a coordona și susține formarea unui Comitet Național pentru politici privind siguranța drumurilor naționale și locale din perspectiva cetățeanului și transportului public.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare declară că își dorește ca siguranța cetățenilor sa fie o prioritate în aceasta țară și pentru asta va milita.