R.Moldova trece printr-o stare de pericol „extrem” și ar fi momentul potrivit pentru a începe discuțiile de reunificare cu România. De această părere este James Olson, fost şef al contraspionajului din CIA, care a vorbit la Antena 3 CNN despre războiul din Ucraina şi a explicat de ce R. Moldova ar trebui să se unească cu România ca să iasă de sub influența Rusiei.

Cred că este momentul potrivit, pentru că Moldova traversează o stare de pericol extrem. Este clar că fie prin Transnistria sau din alte locuri Rusia poate ataca Moldova. Ştim că serviciile de informaţii ruseşti au încercat să o răstoarne pe doamna preşedintă Sandu. Acest lucru e ceva grav, deci Moldova trece printr-un mare risc. Nu cred că o discuţie despre unire ar fi nepotrivită, cred că ar fi chiar o mişcare inteligentă din partea Moldovei şi a României. (...) Cred că totuşi are sens ca Moldova şi România să îşi alăture forţele. Din punct de vedere etnic, cultural şi lingvistic sunt aceleaşi persoane şi soluţia aceasta ar fi foarte bună pentru securitatea regională. Aceasta ar însemna şi că apărarea graniţei de est ar fi mult mai puternică pentru NATO, dacă Moldova face parte din România", a declarat Olson.

Expertul susține că în cazul unei reunificări ale celor două state românești, Moscova ar reacționa vehement, însă Putin nu ar fi dorit să atace un stat membru NATO.

Cred că Putin nu ar dori să atace Moldova, dacă Moldova s-ar uni cu România şi ar deveni un stat mai mare membru al NATO. Pentru că Putin pierde războiul din Ucraina şi are destule probleme pe care trebuie să le rezolve acum cu armata ucraineană şi ultimul lucru pe care l-ar face ar fi să atace NATO. NATO nu s-a ferit să arate că ar sprijini România în eventualitatea unui atac din partea Rusiei”, a adăugat Olson.

Unirea R.Moldova cu România, potrivit lui Olson, ar fi susținută de comunitatea internațională.

NATO şi întreaga lume ar reacţiona în mod pozitiv la reunificare”, a precizat expertul.

James Olson este convins că Rusia va pierde războiul în Ucraina, iar viitorul Rusiei va fi fără Putin.

Cred că Vladimir Putin va fi eliminat, va fi înlocuit sau va fi asasinat”, declară expertul. 

Fostul şef al contraspionajului din CIA este de părere că războiul Rusiei în Ucraina nu va fi de durată și că liderul de la Kremlin ar fi făcut niște calcule eronate.