Necesitatea sprijinirii R.Moldova pe plan internațional a fost discutată în Canada în cadrul vizitei întreprinse în perioada 29-31 mai de către secretarul de stat pentru afaceri strategice din cadrul Ministerului român de Externe, Iulian Fota, se arată în comunicatul instituției. Oficialul a avut întrevederi cu mai mulți reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului canadian, discuțiile fiind axate pe relațiile de cooperare dintre România și Canada, inclusiv în cadrul NATO.

În cadrul dialogului pe teme de securitate, oficialii au subliniat că regiunea Marii Negre este afectată de consecințele agresiunii militare ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei și au menționat necesitatea sprijinirii Ucrainei și R.Moldova.

A fost reafirmat angajamentul comun pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei în vederea restabilirii integrității sale teritoriale, precum și pentru implicarea în procesul de reconstrucție post-conflict. De asemenea, a fost discutată necesitatea ca Republica Moldova să beneficieze de sprijin internațional pentru creșterea rezilienței instituțiilor sale democratice și a securității, precum și gestionarea dificultăților economice generate de agresiunea rusă din Ucraina. Partea canadiană a salutat organizarea la Chișinău, la 1 iunie 2023, a Summitului Comunității Politice Europene”, se arată în comunicatul MAE.

Părțile au abordat și stadiul cooperării bilaterale în domeniul energiei nucleare civile, cu accent pe retehnologizarea Unității 1 a Centralei nuclearoelectrice Cernavodă și pe extinderea acesteia, prin construirea Unităților 3 și 4.

Totodată, a fost subliniată importanța viitorului Summit NATO, ce va avea loc în perioada 11-12 iulie 2023, la Vilnius, Lituania, pentru securitatea Flancului Estic al Alianței.

Iulian Fota a avut o întâlnire cu reprezentanți ai think-tank-ului „Canadian Global Affairs Institute” din Ottawa cu care a avut un schimb aprofundat de idei și evaluări privind situația de securitate la nivel global. 

Agenda vizitei a mai inclus o discuție cu un grup de studenți ai Universității Carleton din Ottawa, precum și o întrevedere cu profesori universitari de origine română, prilej cu care au fost discutate oportunități de cooperare academică, precum: schimburile de studenți, cercetători și cadre didactice, elaborarea de lucrări științifice în cadrul echipelor mixte și dezvoltarea de proiecte comune de cercetare.

Pe parcursul vizitei, Iulian Fota a avut o serie de întrevederi cu ministrul adjunct al afacerilor externe, David Morrison, consilierul Prim-ministrului pentru politică externă și de apărare, Jordan Zed, asistentul adjunctului ministrului afacerilor externe pentru securitate internațională, Heidi Hulan, asistentul pentru politici al adjunctului ministrului apărării naționale, Peter Hammerschmidt, oficiali canadieni din cadrul Ministerului federal al Afacerilor Externe. De asemenea, secretarul de stat Fota a avut o întâlnire cu cei doi copreședinți și alți membri ai Grupului de Prietenie Canada-România din Parlamentul canadian.