Republica Moldova va dispune de surse alternative de energie datorită interconexiunii cu România, care va fi funcțională în următorii doi ani. Asigurările au fost date de către președintele R.Moldova, Maia Sandu, într-un interviu oferit pentru „Vocea Basarabiei”.

Până să fie distrusă de către ruși rețeaua energiei electrice din Ucraina, noi am cumpărat energie electrică și din Ucraina, pentru că asta este firesc, noi nu vrem să mai avem o piață monopolistă, noi vrem să avem alternative, și acum construim interconexiunea cu România, peste 2 ani va fi funcțională, și până atunci Ucraina era sursa noastră de alternativă”, a spus Maia Sandu.

Președinta a subliniat că R.Moldova a fost pusă în situația de a cumpăra energie electrică din regiunea transnistreană deoarece rețelele electrice din Ucraina erau distruse de bombardamente. Accesul la sursele alternative de energie va fi asigurat odată cu realizarea interconexiunii cu România.

După ce rușii au bombardat rețelele în Ucraina, ne-am pomenit în situația în care să cumpărăm totul din regiunea transnistreană, momentul în care se revine la normalitate, da, atunci noi avem alternativă și va fi alternativa piața europeană prin România, va fi alternativa piața europeană prin Ucraina”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a făcut aceste afirmații în contextul declarațiilor ambasadorului Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, care s-a arătat convins că relațiile dintre R.Moldova și Ucraina în domeniul energiei vor fi foarte bune, astfel încât Ucraina ar putea livra R.Moldova energie la prețuri competitive.

Deci, Ucraina și piața europeană, pentru că suntem în sistemul european deja conectați și vom putea cumpăra, și acum cumpărăm, pe o porțiune trece, se transmite curentul electric prin Ucraina, dar știm că oricum merge pe malul stâng mai întâi, după care energia pe care o cumpărăm noi din România, din piața europeană...”, a menționat Maia Sandu