Tarifele la gazele naturale ar trebui să fie mult mai mici, de 10 lei pentru un metru cub. Declarația a fost făcută de președintele PSDE, Ion Sula, în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis”.

Calculele pe care le-am făcut, inclusiv cu plata diferențelor, pentru că există un coeficient care există, în care se achită inclusiv devierile din anul trecut, arată că prețul corect pe care ar trebui să-l plătească astăzi cetățenii este de 10 lei. Noi am făcut foarte profesionist, am mers la Ministerul Energiei, am solicitat informații. Noi știam că deja în R. Moldova o parte din agenții economici achită gaz cu mult mai ieftin decât 29 de lei, erau agenți economici cu 13-14 lei. Pur și simplu, noi am vrut ca instituțiile statului să vină public și să răspundă la ceea ce este solicitat de la cetățeni” a declarat Sula.

Potrivit lui, PSDE nu a primit un răspuns de la Ministerul Energiei, însă solicitarea formațiunii a scos la suprafață anumite lucruri.

Avem anumite calcule și o să venim în termeni scurți și o să demonstrăm că cetățenii R. Moldova, prin achitarea facturilor în aprilie și mai, pentru că în aceste luni nu a exista mecanism de compensare, practic am achitat atâția bani câți am primit sub formă de compensații de la Guvern în perioada rece a anului. E o batjocură față de cetățenii din R. Moldova” a mai declarat liderul PSDE.

Sula a subliniat că informația cu privire la achizițiile de gaze naturale efectuate anul trecut.

Noi acum cerșim informație, când aceasta ar trebui să fie publică, să aibă acces fiecare și să cunoaștem pentru ce achităm și de ce achităm, inclusiv cu tariful diminuat, cel mai scump gaz din Europa. În Ucraina, unde e război, gazul este 4 lei 80 de bani. În România este aproape 12 lei moldovenești. Actuala guvernare, care a luat aceste decizii, trebuie să iasă în fața cetățenilor și să dea explicații” a conchis Sula.

De menționat că ANRE a micșorat ieri tariful la gaze naturale livrate consumatorilor finali. Potrivit Agenției, prețul unui metru cub de gaz livrat consumatorilor casnici ar urma să fie de 16,73 lei (fără TVA), în timp ce compania solicita ca acesta să constituie 18,45 lei.

Deschide și: Consumatorii vor scoate din buzunare mai puțini bani pentru gaze naturale. Noul tarif, aprobat de ANRE