Vicepreședintele Partidului Social Democrat European (PSDE), lider al organizației municipale Chișinău a PSDE, Vadim Brînzaniuc, a dezvăluit metodele de lucru ale primarului general al capitalei, Ion Ceban. Actualul edil și-ar fi construit cariera pe „oportunism și trădare” și profită de munca celor care îi sunt alături. Totodată, acesta nu ar avea o viziune privind dezvoltarea capitalei.

Ion Ceban nu este un om corect. Cariera lui este construită pe oportunism și pe trădare. Când a vrut să crească a profitat de socialiști, era braț la braț cu Dodon și striga „Jos Acordul de Asociere cu UE!”. Când a ajuns primar, a văzut că Moscova nu dă bani, dar România investește în școli și grădinițe, în infrastructură și a spus că „există o singură limbă”. Când a fost Ceban corect? Cu un astfel de comportament nu ai cum să faci treabă într-un oraș precum Chișinăul. Când nu ești corect vei lua decizii în funcție doar de interes. Când caracterul tău e duplicitar, atunci fii sigur că se va resimți asta și în administrarea orașului. Și noi vedem asta zi de zi, de la traficul și drumurile proaste și până la momentul când fură munca altora. Chișinăul nu mai poate fi condus de un om duplicitar, care și-a construit cariera pe oportunism și trădări”, a declarat Vadim Brînzaniuc, în cadrul unui interviu pentru Tribuna.

Fostul pretor de Buiucani a povestit cum Ceban a profitat de relațiile sale pe care le are cu administrația publică centrală și locală din România.

Cât am fost pretor am adus aproape un milion de euro din București. Fonduri nerambursabile. Am adus bani de unul singur, fără a avea sprijin politic. Ceban nu m-a ajutat, el stătea doar la pândă să se folosească. Era precum bondarul din stup. Aștepta ca albinuțele să-și facă mierea și el să se înfrupte. Eu când am pornit pe calea Bucureștiului m-am gândit la oamenii din Buiucani. Pe atunci eram un funcționar în slujba orașului. Nu m-am gândit vreodată că o să intru în politică. Am fost primit cu brațele deschise de către prietenii din România și au zis: îți dăm bani pentru chișinăueni, nu pentru capitalul politic al lui Ceban”, a precizat sursa citată.

În același timp, Brînzaniuc crede că municipiul Chișinău nu are o strategie de dezvoltare.

Care e viziunea pentru orașul nostru? Ce ne dorim de la orașul nostru în viitor? Vrem să fim în continuare o copie după un oraș rusesc sau vrem să ne dezvoltăm precum Bucureștiul, Parisul sau Praga? Piatra de temelie a dezvoltării este viziunea. Chișinăul nu are o viziune de dezvoltare în acest moment. În al doilea rând, e necesar un diagnostic foarte clar al resurselor pe care le ai, după care de o evaluare la fel de clară a capacităților, a riscurilor cărora ești expus, dar și a oportunităților. Lucrurile despre care vă vorbesc nu sunt complicate – aş zice chiar că sunt elementare pentru toţi acei care pretind că se pricep cât de cât în ceea ce se numește „city management”, a subliniat fostul pretor.

Întrebat cum pot fi atrase resurse pentru dezvoltarea Chișinăului, Brînzaniuc a punctat: „Cum spuneam, atunci când am fost pretor am adus aproape un milion de euro din București. Fondurile europene sunt extrem de importante, banii din România sunt extrem de importanți. PSDE e frate cu PSD România. Ne-au promis și au început demersurile pentru a ajuta comunitățile locale cu bani pentru diverse obiective. Mai este și proprietatea municipală – un domeniu în care, din păcate, niciodată nu am avut un tablou clar. Se impune o amplă evaluare a tot ce înseamnă proprietate municipală – un proces care trebuie să decurgă cu maximă transparenţă, iar la final fiecare locuitor al Chişinăului să ştie de ce resurse concret dispune capitala din acest punct de vedere”.