Președintele Igor Dodon acuză autoritățile de la Chișinău de aplicarea dublelor standarde în raport cu declarațiile unor politicieni din Federația Rusă și România. Potrivit șefului statului, dacă în cazul unor comentarii din Rusia, Guvernul de la Chișinău vine cu reacții prompte, atunci în cazul României – demnitarii „iau apă în gură”. Opinia a fost exprimată în cadrul unui interviu pentru agenția rusă TASS.

Întrebat cine ar fi interesat de escaladarea tensiunii în Republica Moldova, Igor Dodon a spus că „nu ultimul rol îl joacă Partidul Democrat și partenerii externi, precum este România”.

Mass-media controlată de coaliția de guvernare este umplută de „planurile militariste ale Rusiei” care printr-un război pe Nistru vrea să acapareze sudul Ucrainei și să dea jos autoritățile pro-europene din Chișinău și Kiev. Ei sunt ajutați activ de colegii din România care nu sunt cointeresați în rezolvarea problemei transnistrene pentru că acest lucru nu va permite anexarea Moldovei. Ar fi bine să ne aducem aminte despre faptul că demnitarii din Guvernul Republicii Moldova, care l-au acuzat pe Rogozin de insulte la adresa lor, de parcă au luat apă în gură atunci când colegii lor din România vorbesc despre lichidarea Moldovei și unirea cu țara vecină. Spre exemplu, din partea Rusiei eu nicio dată nu am auzit asemenea declarații”, a declarat șeful statului.

Vorbind despre starea lucrurilor în Armata Națională, Dodon a spus că îi pare rău de faptul că și acele surse insuficiente prevăzute în Bugetul de Stat sunt furate.

Din motive clare eu nu voi vorbi despre acele surse bănești care merg pentru menținerea și pregătirea militarilor, armamentului, echipament tehnic. Este trist că și aceste surse insuficiente sunt furate de politicienii noștri”, a menționat el.

Întrebat cine ar sta în spatele jafurilor din domeniul apărării, Igor Dodon a spus că aceștia sunt reprezentanții Partidului Liberal care au condus instituția ultimii opt ani.

Ultimii opt ani Ministerul Apărării a fost condus de Partidul Liberal care vrea unirea țării noastre cu România… În popor este o vorbă: A scăpa capra în grădină. Reprezentanții acestui partid, inclusiv primarul Chișinăului, ministrul transporturilor, alți demnitari de rang înalt, au ajuns acum pe banca acuzațiilor, fiind învinuiți de corupție și alte abuzuri”, a mai adăugat șeful statului.

----Amintim că pe parcursul mandatului său de președinte, Igor Dodon s-a remarcat prin mai multe acțiuni negative în raport cu România. Astfel, șeful statului a interzis de mai multe ori participarea militarilor moldoveni la exerciții în România.

În campania electorală din toamna 2016 Dodon și-a expus viziunea despre cum vede el relația cu România: „românii sunt prietenii noștri, sunt vecinii noștri, dar este o vorbă: frați, frați, dar fiecare la casa lui”.