Candidatul PD, Marian Lupu, anunță în cadrul unui briefing de presă că se retrage din cursa electorală a alegerilor prezidențiale care urmează să aibă loc în această duminică și o va susține pe Maia Sandu.

Președintele PD a îndemnat electoratul partidului pe care îl conduce să sprijine candidatul care are cele mai multe șanse să-l învingă pe candidatul socialist. 

„Am analizat în cadrul ședinței de astăzi ultimele date, foarte proaspete, care arată că acea mișcare de ultim moment cu desemnarea candidatului unic nu a dat rezultate scontate, probabil și pentru că ea a fost făcută foarte târziu. O parte mare din electoratul PPDA a întărit, de fapt, nu dreapta ci stânga, în special pe candidatul Partidului Nostru. Nici avansul Maiei Sandu nu este unul considerabil, procentele din sondaje rămân destul de apropiate între noi, în limita marjei de eroare, cu șanse relativ egale pentru ambii în turul doi. Candidatul care va ajunge în turul II să fie unul pro-european. Iar candidatul PAS are cele mai mari șanse să-l învingă pe Igor Dodon. Avem rezultate la limită. Împreună cu colegii am decis să mă retrag din cursa electorală. Mesajul pe care îl transmit pentru electoratului PDM este să sprijine candidatul pro-european cu șanse rămase în cursă, cel cu șanse reale de al învinge pe candidatul socialist”, a declarat Lupu.

În cadrul aceluiași briefing, prim-vicepreșintele PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat că decizia a fost luată după mai multe consultări „cu oamenii din teritoriu, cu colegii de partid, cu partenerii interni și desigur cu partenerii externi”.

„Decizia de astăzi poate pare una șocantă pentru unii, însă, pentru noi, pentru PDM, este una calculată, este o decizie logică, care este, în primul rând, în interesul țării și, totodată, desigur că reiese la moment din polarizarea excesivă de pe scena politică. Prin această decizie, noi ne dorim să consolidăm vectorul european al țării și, desigur, să facem ireversibilă modernizarea țării. Dacă este să gândim egoist politic, ar trebui ca domnul Marian Lupu să rămână în cursă, pentru că dumnealui are șanse reale să intre în turul doi și, prin asta, PDM are șansa să marcheze o victorie politică, dar posibil doar victorie politică de moment. Dacă cifrele și conjunctura actuală arată că există un alt candidat care poate are șanse mai sigure să atingă acest obiectiv, noi, ca partid, și azi demonstrăm că suntem în stare să luăm decizii deloc ușoare, responsabile și importante pentru țară. Această decizie este rezultatul multiplelor consultări cu oamenii în teritoriu, cu colegii noștri de partid, cu partenerii noștri interni și, desigur, cu partenerii externi. Faptul că Partidul Democrat contribuie ca un candidat al opoziției pro-europene să câștige funcția de președinte noi suntem siguri că va consolida echilibrul de pe scena politică a țării. Desigur, pentru noi, pentru Republica Moldova, este un exercițiu nou, un exercițiu democratic pentru țara noastră”, a adăugat Plahotniuc. 

Amintim că liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a fost desemnată pe 12 octombrie drept candidat comun din partea PLDM, PPDA și PAS pentru alegerile prezidențiale.