Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate declară în continuare că sunt ținta unui atac din partea primarului de Orhei, Ilan Shor, și a contracandidatului Maiei Sandu, Igor Dodon. Reacția PAS vine după ce secretarul general și trezorier al PAS, Igor Grosu, a fost interceptat în dialog cu Veaceslav Galoi, angajat a lui Shor. Cei doi discută despre modalitatea de transfer a 280 de mii de lei pe contul partidului.

În reacția PAS se menționează că înregistrările audio „publicate recent de un blogger de tristă faimă și prezentat drept senzațional reprezintă o conversație obișnuită între domnul Igor Grosu și o persoană care a vizitat sediul PAS”. 

În continuare reprezentanții PAS  susțin că „au conversații de acest tip cu sute de persoane în fiecare zi, în special atunci când trebuie explicată procedura de donație pentru partid. Practica de finanțare transparentă și directă a partidului este nouă și trebuie explicată cetățenilor. Comunicăm tuturor cetățenilor care vor să doneze că există două posibilități de a dona, atât în contul candidatului, cât și în contul PAS”.

În comunicatul partidului se mai menționează că „înregistrările publicate pe rețelele sociale au fost realizate, din punctul nostru de vedere, pe căi ilegale. Depunem o plângere la poliție și procuratură pe marginea acestui caz”. 

„Precizăm că persoana care a fost la sediul PAS și care nu s-a prezentat nu coincide cu cea din imaginea oferită de bloggerul de tristă faimă ca fiind interlocutorul lui Igor Grosu. Conversația demonstrează că cetățeanul din înregistrare este un provocator ordinar, trimis cu intenția de a ne denigra. Noi nu am acceptat serviciile acestuia. Amintim că verificarea ulterioară a arătat că respectivul cetățean are probleme de integritate și PAS a returnat sumele primite”, mai este menționat în comunicat. 

Ținem să precizăm că secretarul general și trezorier al PAS, Igor Grosu, a consimţit la un transfer bănesc din partea unui anagajat de-al lui Ilan Shor. Acest lucru reiese din două înregistrări audio, făcute publice de bloggerul Eugen Luchianiuc, în care Grosu îi spune lui Veaceslav Galoi care este modalitate de transfer a banilor.  

Bloggerul susține că aceste înregistrări au fost făcute ieri, 7 noiembrie, când pe contul PAS au fost transferate 280 de mii de lei. În înregistrări, cei doi discută despre cum pot face ca banii respectivi să fie folosiți astfel, încât să nu fie necesar de a fi reflectați în rapoartele financiare.

Comunicatul PAS evită însă să comenteze remarca lui Luchianiuc despre faptul că Igor Grosu „discută despre cecurile prin care acesta a virat banii către PAS. Cum să mute banii prin diferite firme, cum să păcălească CEC-ul prin faptul că se donează la partid întâi banii, nu la Maia Sandu, din motiv că partidul e verificat de două ori pe an, iar candidatul - zilnic”.

După prima „rundă” a scandalului, Igor Grosu a ieșit într-o conferință' de presă și a declarat că reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate nu au cerut niciodată bani de la Ilan Shor, iar de transferul celor 280 de mii de lei pe contul partidului îl acuză pe contracandidatul Maiei Sandu, Igor Dodon. Secretarul general și trezorier al PAS a declarat că deține probe că în spatele acestui transfer ar fi socialistul Dodon.

Precizăm că și Ilan Shor a recunocut că a transferat bani pe contul PAS, pentru că cineva din echipa Maiei Sandu i-a cerut ajutorul. Declarația a fost făcută astăzi, pe coridoarele Judecătoriei Buiucani.

Mai jos puteți asculta înregistrările audio: