Victoria neașteaptă a lui Donald Trump ar putea semnifica că lumea e în pragul unei schimbări majore, consideră președintele comitetului pentru integrare europeană, Iurie Leancă. Oficialul a declarat pentru Deschide.MD că schimbarea partidului de guvernare în SUA va însemna o revizuire a relațiilor mondiale.

Iurie Leancă a spus că în mod special va fi afectat comerțul internațional, iar pe termen scurt, probabil, va avea loc și o resetare a relațiilor cu Rusia. Cât despre relația SUA și Republica Moldova, demnitarul spune că ea va depinde, de fapt, de relațiile Washingtonului cu Uniunea Europeană și cu Moscova. 

Totodată, Iurie Leancă a subliniat că schimbarea partidului de la guvernare înseamnă și schimbarea mai multor persoane din funcții-cheie, inclusiv din Departamentul de Stat. ”Unii au evaluat că, de regulă, se schimbă în jurul la 10 mii de funcționari”. Dacă mă întrebați, în mod special, de Victoria Nuland, v-aș zice ca ea era singura care putea comunica cu majoritatea republicană, dar rămâne să vedem dacă va rămâne sau nu în funcție.  

Iurie Leancă a concluzionat că Uniunea Europeană se află acum într-o fază de reflectare. ”Urmează să vedem dacă victoria lui Trump va consolida statele din UE sau va avea alte consecințe”.

La rândul său, ambasadorul de la Washington, James Pettit, care a organizat în această dimineață o recepție, a declarat că Statele Unite ale Americii vor susține, în continuare, Moldova în implementarea reformelor, indiferent de rezultatele alegerilor prezidențiale din această țară. 

"Noi sărbătorim democrația și procesul democratic. În ce priveşte relaţiile noastre cu Republica Moldova, nu va fi o schimbare mare. Eu cred că sprijinul pe care am acordat până acum va continua", a continuat ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, citat de Publika TV.

"Eu sper că atitudinea Americii față de Moldova nu se va schimba, noi am apreciat foarte mult ajutorul și susținerea Statelor Unite ale Americii, indiferent care președinții au fost. Din momentul independenței noastre și până în prezent noi am primit un ajutor un miliard și 400 de milioane de dolari", a spus președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

"Statele Unite ale Americii sunt unul dintre principalii susţinători ai parcursului democratic, ai tranziţiei în Republica Moldova, de la un stat fost sovietic, la o ţară independentă şi suverană", a declarat ministrul de externe, Andrei Galbur.

"Acest exerciţiu electoral va fi şi un exemplu bun pentru noi. Şi sperăm că poate viitorul preşedinte al SUA, oricine va fi, poate va găsi timp şi va vizita Republica Moldova", a spus deputatul Sergiu Sârbu.