Igor Dodon a semnat decretul de numire al lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general al Republicii Moldova. Decizia vine după ce ieri, Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat în această funcție.

Fiind împuternicit constituțional cu competența de numire în funcție a Procurorului General, am agreat decizia Consiliului Superior al Procurorilor luată în urma concursului desfășurat legal în parametrii democrației și statului de drept. Numirea Procurorului General este un moment mult așteptat de către societate, în vederea depășirii impasului atestat în raport cu instituția procuraturii. Reiterez că, Republica Moldova, în perioada actuală nu își poate permite luxul menținerii unei instituții cheie în regim semi-funcțional. Procuraturii Generale urmează ai fi asigurată independența deplină, iar toate procesele să rămînă în afara politicului”, a scris Dodon.

Potrivit șefului statului, o reacție promptă, dar și acțiuni concrete sunt așteptate de societate în ceea ce privește concesionarea bunurilor statului, în special a Aeroportului Internațional Chișinău.

Atât societatea, cât și comunitatea internațională solicită aprecieri și abordări legaliste ale arestărilor arbitrare, considerându-le drept măsură exagerată și nejustificată în majoritatea cazurilor. Or, acesta nu este un instrument de răzbunare, ci o măsură excepţională care se dispune doar atunci când alte măsuri nu sunt suficiente pentru a înlătura riscurile. Cetățenii își doresc să vadă pe agenda Procurorului General subiectul mult discutat privind evaluarea procurorilor. Un exercițiu așteptat, dar care urmează a fi realizat în parametrii constituționali și cei ai standardelor internaționale recomandate de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Societatea cere asigurări în privința faptului că în procuratură activează exclusiv procurori cu imagine ireproșabilă, integri, angajați în spiritul meritocrației și al profesionalismului. Finalmente, dezacordul societății în raport cu procuraturile specializate urmează a fi auzit și soluționat în spiritul legii. Or, atît activitatea Procuraturii Anticorupție, cît și a celei pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale necesită dinamizare și resetare în parametrii legii, acestea nu mai pot continua rolul de sperietori pentru mediul de afaceri și partidele de opoziție”, a scris Dodon.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova. Stoianoglo a obținut 74,22 de puncte din partea membrilor CSP, după proba interviului desfășurată astăzi, pe locul doi clasându-se Vladislav Gribincea cu 67,45 de puncte. Veaceslav Soltan a luat 59,73 de puncte, iar Oleg Crâșmaru - 57,84.

După proba interviu, Stoianoglo a declarat jurnaliștilor că este pregătit pentru a prelua conducerea PG.

Pentru mine este o provocare şi sunt pregătit de a prelua rezolvarea problemelor cu care se confruntă Procuratura, sunt pregătit să îmi asum responsabilitatea. Totodată, am şi experienţa necesară şi cunosc relaţiile dintre Procuratura Generală şi cea teritorială. Eu nu am nicio apartenenţă politică şi vreau să schimb lucrurile în Procuratură spre bine. Eu vreau ca Procuratura trebuie să fie funcţională, în procuratură nu trebuie să fie corupţie. Dacă lumea, societatea civilă spune asta, cred că situaţia este destul de alarmantă”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Stoianoglo a activat în organele procuraturii în perioada anilor 1992-2007, deținând mai multe funcții, precum procuror al UTA Găgăuzia și adjunct al Procurorului General al R.Moldova.

În perioada anilor 2009-2014, a deținut funcția de deputat, fiind o perioadă vicespeaker al Legislativului și președinte al Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică.

În 2015, Stoianoglo a mai candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei, dar a pierdut în fața Irinei Vlah, acumulând 4,98% (3 174 voturi).

Totodată, în 2016 a fost propus la funcția de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Ion Sturza, desemnat de ex-președintele Nicolae Timofti, alături de Alexandru Machedon (propus la funcția de ministrul Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor), Dumitru Alaiba (propus la funcția de ministrul Tineretului și Sportului), dar și Alexandru Slusari (propus la funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare).

Detalii: CSP a desemnat candidatul pentru funcția de procuror general

Detalii: DOC // Cine este Alexandr Stoianoglo, Procurorul General desemnat

Detalii: Cum comentează Maia Sandu desemnarea lui Stoianoglo la șefia PG

Detalii: Cebotari: Nu sunt convins că Stoianoglo este cel pe care și l-ar dori Igor Dodon