Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, promite că dosarul privind finanțarea PSRM din Federația Rusă va fi investigat repetat, după ce în spațiul public au apărut imagini în care președintele Igor Dodon îi spune fostului lider al PD, Vlad Plahotniuc, că socialiștii primesc lunar de la ruși câte 700 000 de dolari.

Toate dosarele vor fi examinate în conformitate cu legea. Eu nu cunosc detalii din acest dosar. Noi neapărat vom reveni la aceste dosare. Pot să vă asigur că totul va fi în cadrul legal... Numaidecât vom reveni la aceste dosare și o să vedem”, a declarat astăzi Alexandr Stoianoglo.

Fiind de față, Igor Dodon a căzut de acord că trebuie de pus punct în acest dosar: „Chiar vă rog să fie examinat, dacă este necesar, încă o dată”.

Totodată, Stoianoglo a promis că de săptămâna viitoare procurorii nu vor mai organiza „show-uri cu mascați” cu descinderi în birourile oamenilor de afaceri.

„Oamenii de afaceri plătesc impozite, deschid locuri de muncă, ei nu trebuie să trăiască în frică", a spus Stoianoglo. 

Şi pentru că noul Procuror General se exprimă greu în limba română, acesta a fost întrebat dacă va face cursuri: „Totul o să fie normal cu limba română".

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova. Stoianoglo a obținut 74,22 de puncte din partea membrilor CSP, după proba interviului desfășurată astăzi, pe locul doi clasându-se Vladislav Gribincea cu 67,45 de puncte. Veaceslav Soltan a luat 59,73 de puncte, iar Oleg Crâșmaru - 57,84.

Stoianoglo a activat în organele procuraturii în perioada anilor 1992-2007, deținând mai multe funcții, precum procuror al UTA Găgăuzia și adjunct al Procurorului General al R.Moldova.

În perioada anilor 2009-2014, a deținut funcția de deputat, fiind o perioadă vicespeaker al Legislativului și președinte al Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică.

În 2015, Stoianoglo a mai candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei, dar a pierdut în fața Irinei Vlah, acumulând 4,98% (3 174 voturi).

Totodată, în 2016 a fost propus la funcția de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Ion Sturza, desemnat de ex-președintele Nicolae Timofti, alături de Alexandru Machedon (propus la funcția de ministrul Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor), Dumitru Alaiba (propus la funcția de ministrul Tineretului și Sportului), dar și Alexandru Slusari (propus la funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare).

Detalii: CSP a desemnat candidatul pentru funcția de procuror general

Detalii: DOC // Cine este Alexandr Stoianoglo, Procurorul General desemnat

Detalii: Cum comentează Maia Sandu desemnarea lui Stoianoglo la șefia PG

Detalii: Cebotari: Nu sunt convins că Stoianoglo este cel pe care și l-ar dori Igor Dodon

Astăzi, Igor Dodon a semnat decretul de numire al lui Stoianoglo în funcția de Procuror General.

Detalii: Dodon a semnat. Alexandr Stoianoglo, noul Procuror General al R.Moldova