Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, nu va trebui să își părăsească postul ca urmare a deciziei președintelui ales, Donald Trump, de a rechema ambasadorii numiți de Barack Obama, el fiind diplomat de carieră și nu unul numit politic, au explicat, pentru Deschide.MD surse diplomatice.

Potrivit sistemului din Statele Unite, ambasadorii sunt fie diplomați de carieră (Ofițeri ai Serviciului Extern), fie sunt numiți politic, pe filiera președintelui SUA sau a partidului din care acesta provine. Toți ambasadorii servesc "la discreția președintelui", însemnând că pot fi revocați oricând de președintele american, pentru numire fiind nevoie și de aprobarea Congresului.

James Pettit este diplomat de carieră, de mai bine de 30 de ani. El a fost numit în Republica Moldova în 2015. De-a lungul timpului, oficialul a ocupat funcţii importante în consulatul Statelor Unite de la Kiev, Moscova și Viena. 

Decizia președintelui ales Donald Trump de a rechema ambasadorii numiți de Barack Obama se referă la ambasadorii numiți politic, nu și la diplomații de carieră. De regulă, este vorba de ambasadorii din Moscova, Londra, Berlin, Tel-Aviv, Tokio, Paris sau din alte capitalele importante.

Astfel, Pettit nu ar fi afectat de această măsură, au explicat surse diplomatice, însă și el, ca și ceilalți ambasadori, pot fi revocați printr-o decizie directă a președintelui SUA. Dacă