Chiar dacă la conducerea Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii vin persoane noi, o schimbare în relațiile cu Republica Moldova nu vor apărea atâta timp, cât țara noastră își îndeplinește obligațiunile prevăzute în acordurile bilaterale. De această părere este fostul Ambasador al Republicii Moldova în SUA, directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.

Rugat să comenteze decizia președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a le recomanda ambasadorilor instalaţi în funcţii de către preşedintele Barack Obama să părăsească posturile până în ziua învestirii și, în același timp, să estimeze viitorul relațiilor bilaterale, Munteanu a spus că nu crede în schimbări bruște în raport cu țara noastră.

Politica poate fi schimbată prin circumstanțe evaluate de noua administrație. Nu pot face concluzii cu privire la schimbarea bruscă a politicii față de Republica Moldova sau regiune. Acest lucru va fi observat în următoarele luni”, a menționat expertul.

Cum decizia președintelui ales Donald Trump îi vizează doar pe ambasadorii numiți politic, nu și pe diplomații de carieră, este posibil, conform unor surse, ca ambasadorul SUA în RM, James Pettit, să-și păstreze funcţia. În acest context l-am rugat pe Igor Munteanu să comenteze în ce măsură se va schimba raporturile reprezentanței diplomatice SUA la Chișinău. Potrivit lui, schimbarea relațiilor poate interveni în cazul în care se schimbă așteptările Guvernului Republicii Moldova de la SUA sau țara noastră nu-și va îndeplini sarcinile și rolurile dictate de dialogul strategic.

Există înțelegeri, forme de cooperare bilaterală. Dacă se vor deteriora lucrurile, putem să ne așteptăm la unele schimbări. Totul depinde de felul în care noi respectăm regulile internaționale și menținem cursul anunțat anterior”, a subliniat Munteanu.