Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale ar manipula opinia publică atunci când anunță că fostul șef al instituției, Eremei Priseajniuc, nu ar avea drept legal să dețină funcția respectivă, în pofida hotărârii Judecătoriei Chișinău care a constatat ilegalitatea eliberării lui din funcție în noiembrie 2020. Mai exact, AMDM a declarat anterior că Priseajniuc a fost unicul director general al Agenției fără studii în domeniul medical, în pofida prevederilor hotărârii Guvernului care menționează expres că „directorul general și directorii generali adjuncți dețin studii superioare farmaceutice și/sau medicale și au o vechime în muncă în domeniul ocrotirii sănătății nu mai mică de 10 ani, în cazul directorului general și, nu mai mică de 5 ani, în cazul directorilor generali adjuncți”.

Rugat să comenteze anunțul reprezentanților AMDM, Eremei Priseajniuc a declarat că hotărârea respectivă a Guvernului a fost adoptată după demiterea sa din funcție, când el a atacat decizia de eliberare din funcție în instanța de judecată.

Întâi de toate, aș vrea să menționez că nu sunt implicat în nici un conflict cu Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale sau cu vreun angajat al acestei instituții. Nu am venit cu reproșuri, denigrări sau învinuiri în adresa cuiva. M-am prezentat în conformitate cu hotărârea judecătorească, prin care s-a decis repunerea mea în funcție de director general al Agenției, ce prevede executare imediată. Manifest un respect deosebit față de colectivul de profesioniști cu care am activat și cu care împreună am făcut fața provocărilor în perioada de pandemie”, a declarat el pentru Deschide.MD.

Priseajniuc a menționat că a fost numit în funcția de director general al Agenției pe data de 3 iunie 2020 în baza Dispoziției Guvernului RM nr. 103-d. La momentul numirii în funcție, hotărârea Guvernului la care fac referire reprezentanții AMDM nu prevedea criterii obligatorii la angajare de a deține studii superioare medicale/farmaceutice.

La numirea mea în funcție de conducere, s-a ținut cont de experiența de peste 20 de ani activitate, dintre care 15 ani de activitate în serviciul public, inclusiv în domeniul medical, farmaceutic și cel al dispozitivelor medicale, fiind responsabil de reglementarea, supravegherea, controlul, coordonarea domeniului, implementarea proiectelor naționale de importanță socială sporită, printre care mecanismul de înregistrare a prețurilor la medicamente, ce a dus la diminuarea prețurilor la medicamente, introducerea mecanismului centralizat de achiziționare a medicamentelor și dispozitivelor medicale pentru necesitățile statului, ce au dus la diminuarea cheltuielilor suportate din bugetul de stat și au sporit competitivitatea în procesul licitațiilor desfășurate. Am deținut diverse funcții publice, dintre care 7 ani în calitate de consilier principal de Stat al prim-ministrului Republicii Moldova în trei guverne, pe domeniul medical, iar începând cu anul 2018 am fost numit șef al Corpului de Control al Prim-ministrului”, a spus el.

Ex-directorul AMDM a precizat că a aflat din presă despre decizia Guvernului de a-l elibera din funcția deținută.

Nu mi-au fost aduse la cunoștință motivele eliberării sau careva obiecții asupra activității mele. Pe parcursul perioadei de 5 luni de activitate, am orientat eforturile împreună cu echipa de la Agenție pe asigurarea cetățenilor cu medicamentele necesare, în special a celor folosite în tratamentul COVID-19, stabilirea mecanismelor de interacțiune în pandemie cu regulatori din România, Ucraina, UE, SUA, cu înalți funcționari din Parlamentul European, în special Președintele Comisiei Cercetare, eurodeputatul Cristian Bușoi, care este unul din negociatorii din partea UE cu marile companii farma, producătoare de vaccinuri anti-Covid și care a manifestat deschidere pentru a acorda ajutor cetățenilor Republicii Moldova, beneficiind astăzi de vaccinuri din partea Comisiei Europene prin România”, spune Priseajniuc.

Nefiind de acord cu eliberarea sa din funcție și considerând-o abuzivă, demnitarul a contestat-o la mijlocul lunii decembrie 2020, în instanța de contencios administrativ.

Atrag atenția că în perioada imediat următoare, anume după ce am apelat în instanța de judecată pentru a-mi apăra drepturile constituționale, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern (ultima ședința a Guvernului Chicu din 22.12.2020) a apărut proiectul de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 71, prin care au fost schimbate criteriile obligatorii pentru a deține funcția de director general al Agenției, adică, au fost introduse condiții obligatorii și anume: studii superioare farmaceutice și/sau medicale cu o vechime în muncă în domeniul ocrotirii sănătății de minim 10 ani. Mai mult decât atât, din motive neclare, prin același proiect a fost aprobată lichidarea Serviciului Audit Intern, subdiviziune care asigura controlul intern asupra proceselor din cadrul agenției. Adică, la momentul de față la Agenție nu există structură de control intern”, explică el.

Revenind la hotărârea judecătorească cu executare imediată din 08 iulie 2021, menționează ex-directorul AMDM, aceasta prevede clar că Dispoziția Guvernului Republicii Moldova de eliberare a lui este ilegală și a fost declarată nulă.

Suplimentar, instanța a dispus repunerea în raporturile existente până la emiterea dispoziției de eliberare, reieșind din conceptul că acestea nici nu ar fi existat, astfel îşi produce efectele juridice actul de dispoziție prin care Eremei Priseajniuc a fost numit în funcția de director general al Agenției Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, adică la Dispoziția nr. 103-d din 03.06.2020 de numire în funcția de director general al Agenției a domnului Eremei Priseajniuc. Deci, instanța a conchis că anularea actului administrativ produce efecte retroactive, ce duce la repunerea părților în poziția existentă la data emiterii acestui act. Spre final, țin să menționez că într-un stat de drept, precum este Republica Moldova, instituțiile statului acționează nu în baza indicațiilor pe care le așteaptă pentru a executa o hotărâre judecătorească cu executare imediată, ci în baza Legii, care este egală pentru toți”, a adăugat el.

Amintim că Judecătoria Chișinău a constatat ilegalitatea eliberării lui Eremei Priseajniuc din funcția de director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) și numirea în funcția „vacantă” a Silviei Cibotari – o persoană afiliată PSRM.

Detalii: DOC / PSRM-iștii se țin cu dinții de fotolii. Socialista din fruntea AMDM refuză să plece din funcție, deși există o hotărâre judecătorească

Ulterior, AMDM a venit cu un comunicat de presă în care a anunțat că relațiile de muncă dintre directorul instituției sunt cu Guvernul Republicii Moldova și nicidecum cu actual director al instituției: „Restabilirea în funcție a dlui Priseajniuc nu ține de competența AMDM, ci de Guvernul Republicii Moldova, acest lucru fiindu-i explicat dlui Priseajniuc, în prima zi când s-a prezentat pe teritoriul instituției”.

Detalii: Reacția AMDM la declarațiile lui Eremei Priseajniuc: Toate întrebările la Guvern