Fracțiunea Partidului „ȘOR” a insistat, la ședința Parlamentului din 16 septembrie, ca proiectul privind crearea farmaciilor sociale mobile să fie inclus pe ordinea de zi. Majoritatea parlamentară a refuzat, însă, acest lucru. Președintele legislativului, Igor Grosu, a invocat lipsa avizelor Guvernului și comisiei de profil și a dat asigurări că imediat ce acestea vor fi date, proiectul privind farmaciile va fi examinat în plen.

În cadrul unui briefing de presă, deputatul Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu, și-a exprimat regretul că inițiativa privind crearea farmaciilor sociale mobile nu a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului.

„Am sperat, până astăzi, că aleșii majorității parlamentare vor conștientiza gravitatea problemei accesului dificil la medicamente pentru oamenii în vârstă, persoanelor cu dizabilități și familiilor cu copii, care locuiesc, în special, la sate, acolo unde nu există farmacii. Am sperat că, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus, majoritatea parlamentară va veni cu propuneri constructive de îmbunătățire a acestui proiect de lege, va contribui la adoptarea cât mai rapidă a acestuia, dar, din păcate, se vede că aceasta are alte priorități”, a menționat Vadim Fotescu.

În același timp, fracțiunea Partidului „ȘOR” constată cu îngrijorare că majoritatea parlamentară nu ia în considerare doleanțele celor aproximativ 170 de mii de oameni, care au semnat pentru instituirea farmaciilor sociale mobile. Semnăturile au fost adunate de membrii Partidului „ȘOR” și au fost prezentate recent, în cadrul unui briefing de presă. În realitate, numărul celor care se confruntă cu accesul dificil la medicamente este mult mai mare, spun reprezentanții Partidului „ȘOR”.

„Această inițiativă legislativă vine să răspundă unor nevoi extrem de actuale și stringente, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, și nu mai suportă amânare. Sperăm că Guvernul va identifica cât mai curând surse financiare pentru a le permite oamenilor accesul la farmaciile mobile. Reprezentanții Partidului „ȘOR” sunt gata să ofere tot sprijinul necesar pentru implementarea acestui proiect”, a adăugat Vadim Fotescu.

Totodată, deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a declarat, în cadrul ședinței de plen a legislativului, că formațiunea din care face parte va insista ca proiectul, care va permite funcționarea farmaciilor sociale mobile, să fie adoptat cât mai curând de Parlament.

„Pentru adoptarea proiectului de lege privind crearea farmaciilor mobile nu este necesară decât voință politică. Cunoaștem cu toții că, atunci când există dorință și voință politică, multe proiecte trec rapid de procedurile tehnice și sunt supuse votului. Așteptăm ca proiectul privind farmaciile mobile să fie examinat cât mai curând în comisia de profil, apoi în Parlament. Nu Partidul „ȘOR” are nevoie de aceste farmacii, ci mii de oameni, iar noi, politicienii, suntem obligați să le oferim ceea ce solicită”, a afirmat deputatul Marina Tauber.  

Reamintim că deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” au îndeplinit mai multe proceduri tehnice, pentru a urgenta implementarea proiectului privind funcționarea farmaciilor sociale mobile. Acum câteva zile, au fost făcute solicitări în adresa ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, și președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, Dan Perciun, pentru avizarea proiectului de lege în acest sens. În prezent, programul farmaciilor sociale funcționează cu succes în orașul Orhei, comuna Jora de Mijloc din acest raion, dar și în orașul Taraclia.