Socialistul Vlad Bătrîncea, membru al delegației Parlamentului R.Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a mințit oficialii europeni, acuzând Partidul Acțiune și Solidaritate că împiedică confirmarea membrilor Comisiei Electorale Centrale din partea opoziției.

Potrivit unui comunicat al PSRM, în discursul său, rostit la APCE, Bătrîncea a declarat că „ultimele evenimente demonstrează tendința de a schimba componența CEC exclusiv cu membrii unui singur partid”, făcând referire la PAS.

De menționat, că din motive subiective, candidații propuși de opoziție la CEC nu au fost susținuți”, a spus socialistul.

Realitatea, însă, este total diferită de cea menționată de parlamentar. În cadrul ședinței Parlamentului din 16 septembrie, deputații au votat confirmarea în funcție a doar 6 membri ai CEC. Este vorba de Pavel Postică (desemnat de președintele R.Moldova), dar și 5 membri desemnați de PAS. Alți 3 membri, desemnați de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (Vasile Postolache, Vitalie Miron, Lilian Enciu), nu au fost votați din motiv că aceștia nici nu s-au prezentat la ședință.

Speakerul Igor Grosu a declarat atunci că la candidaturile respective se va reveni când persoanele respective se vor prezenta în plen.

Citiți și: Parlamentul a votat numirea noilor membri ai CEC. Deputații așteaptă încă 3 candidați, desemnați de BCS

Mai mult decât atât, legislația prevede că exercitarea atribuțiilor de membru al CEC începe după depunerea jurământului în cadrul ședinței plenare a Parlamentului. O asemenea situație a avut loc și în anul 2016, când Vasile Șarban, membrul CEC desemnat de ex-președintele Nicolae Timofti, nu a putut participa la ședința plenară a Parlamentului la care se examina subiectul cu privire la confirmarea noii componențe a Comisiei. Atunci, deputații au confirmat doar 8 membri care, ulterior, au depus jurământul. Vasile Șarban a reușit să vină doar la următoarea ședință plenară și, după depunerea jurământului, a devenit membru CEC cu drepturi depline.

Astfel, lipsa de la ședința legislativului a celor trei membri CEC, desemnați de comuniști și socialiști, dar și nedepunerea jurământului, reprezintă motivul pentru care Postolache, Miron și Enciu nu se regăsesc și nu participă la ședințele Comisiei Electorale Centrale.