Astăzi demarează la Bruxelles cea de-a 6-a reuniune a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova, co-prezidată de Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova și Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, informează șeful MAEIE Nicu Popescu. 

Nicu Popescu va susține alături d ministrul justiției Sergiu Litvinenco și ministrul economiei Sergiu Gaibu, intervenții privind gradul de implementare a Acordului de asociere, a zonei de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare, precum și prioritățile în reforma justiției.

Totodată, ieri, în cadrul programului oficial, premierul Natalia Gavrilița și Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, au semnat Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul - cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și Inovare „Orizont Europa”, pentru perioada 2021-2027.

Astfel, R. Moldova va avea drepturi de participare similare statelor membre ale UE, ceea ce va permite cooperarea în calitate de partener egal în toate concursurile anunțate în cadrul Programului „Orizont Europa”.

„Reducerea tarifelor de roaming cu statele membre ale Uniunii Europene, recunoașterea reciprocă a certificatelor digitale de COVID-19 și a semnăturii electronice au fost tema dialogului delegației noastre cu Thierry Breton, comisar pentru piața internă”, a subliniat Nicu Popescu.