Negocierile pentru reglementarea transnistreană în formatul 5+2, înghețate de peste doi ani, ar putea să nu mai aibă loc până la finele acestui an, după ce au fost amânate în luna noiembrie curent. Vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că o dată exactă privind desfășurarea unor noi negocieri Rusia, Ucraina și OSCE, care au statut de mediator, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, cu statut de observator în rezolvarea diferendului transistrean, nu poate fi stabilită până nu este numit un nou vicepremier pentru Reintegrare la Chișinău, transmite Ziarul Național.

Vicepremierul Nicu Popescu a anunțat că pleacă miercuri la Stockholm pentru a participa la Reuniunea ministrilor de Externe ai statelor OSCE, unde speră să fie adoptată o declarație cu privire la R. Moldova.

În aceeași conferință, șeful diplomației moldovenești a ținut să precizeze că „R. Moldova se află într-o zonă geopolitică foarte complicată”, iar poziția geografică o ține, pe moment, „departe de crizele militare” din regiune.

„Trăim și republica noastră se găsește într-o zonă geopolitică foarte complicată. Dacă ne uităm la întreaga vecinătate estică a UE, la celelalte state din Parteneriatului Estic (PaE), vom vedea că practic toți partenerii noștri din această regiune trec prin situații de crize acute. Și R.Moldova trece prin mai multe situații complicate, dar situația rămâne mai calmă decât practic în oricare alt stat din PaE. Una dintre mizele și obiectivele principale ale politicii externe este, la această etapă, să păstrăm acest calm în jurul republicii noastre și acest calm relativ în interiorul republicii noastre. Evident, acest lucru este realtiv. Cu toții știm că există situații dificile și în republica noastră, dar, raportate la crizele militare, migraționale de care se ciocnesc partenerii noștri din regiune, la această etapă putem vorbi de un mediu relativ calm în jurul țării noastre. Una dintre mizele principale ale politicii externe la această etapă este să păstrăm acest spațiu internațional pentru a avansa în procesul de reforme, combatere a corupției, fortificarea instituțiilor statului. Dorința noastră este s-o facem printr-o politică externă activă, fermă în apărarea intereselor naționale, dar calmă și care mizează pe dialog ca principal instrument de promovare a intereselor noastre”, a declarat Nicu Popescu.

Ministrul de Externe a mai spus că în cele patru luni de mandat al său a avut întrevederi cu jumătate dintre omologii săi din statele UE.

„O prioritate strategică pentru politica noastră externă este integrarea în UE. În ultimele luni am reușit să deblocăm, să intensificăm mai multe procese legate de apropierea noastră de UE. Știți bine, avem un dialog intens cu România, proiecte comune ambițioase de inteconectare a infrastructurii de transport, energetice, care ar veni să consolideze relația noastră de parteneriat strategic pentru integrare europeană”, a continuat șeful diplomației moldovenești.

De asemenea, vicepremierul a spus că R. Moldova are un „dialog dinamic și pozitiv” cu Ucraina, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii, dar și situația râului Nistru, cele două state pregătind o declarație comună către UE pentru a acorda ajutor în vederea realizării unei expertize ecologice.

„Avem dialog calm, pragmatic cu Federația Rusă, respectuos, prin care încercăm să promovăm interesele republicii noastre”, a mai spus Nicu Popescu.

Vicepremierul a mai anunțat că, până la finele anului curent, are planificate vizite la Bruxelles pentru a participa la Summitul PaE, dar și la Berlin și Budapesta.