Guvernul Republicii Moldova propune spre consultări publice proiectul hotărârii cu privire la comisiile interguvernamentale de colaborare economică, comercială, științifică și tehnică cu 28 de state ale lumii.

Potrivit documentului, cele mai multe comisii ar urma să fie conduse de ministrul Economiei, Sergiu Gaibu. Demnitarul va deține funcția de președinte al Părții moldovenești, co-președinte al Comisiei pentru colaborarea comercial-economică cu Georgia, Armenia, China, Austria, Turcia, Polonia, Ungaria, Letonia și SUA.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Viorel Gherciu, va conduce partea moldovenească a comisiilor interguvernamentale cu Kazahstan, Belarus, Slovacia, Turkmenistan, Slovenia și Uzbekistan.

Vadim Gumene, secretarul de stat al Ministerului Economiei, ar urma să fie co-președinte în Comisiile de cooperare economică cu Elveția, Israel, Cehia, Bulgaria, Vietnam, Tadjikistan și Grecia.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, va fi responsabil de cooperarea economică cu Guvernul României, iar ministrul de Externe, Nicu Popescu – cu Rusia.

Secretarul de stat al MAIA, Iurie Scripnic, va conduce Partea moldovenească în cadrul Comisiei economice cu Kârgâzstanul, secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan – cu Azerbaidjanul, iar secretarul de stat al Ministerului de Externe, Veaceslav Dobîndă – cu Qatar.

La moment, rămâne vacantă funcția de președinte al Părții moldovenești a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice și comerciale. Aceasta ar urma să fie suplinită în urma consultărilor.

Comisiile interguvernamentale pentru colaborare economică, comercială, științifică şi tehnică între Republica Moldova și țările partenere au fost instituite în baza Acordurilor bilaterale de colaborare comercial-economică, Acordurilor cu privire la comerțul liber, precum şi Tratatelor de prietenie și colaborare, și își desfășoară activitatea în limita prevederilor acestor acte.

Acestea reprezintă un instrument important în dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu țările de interes pentru Republica Moldova. Comisiile în cauză monitorizează progresul implementării acordurilor bilaterale, înțelegerilor convenite şi prevederilor stipulate în protocoalele ce se semnează de către Părți la finele ședințelor respective. Activitatea acestora contribuie la consolidarea relațiilor economice reciproce, majorarea volumului schimburilor comerciale, precum și la promovarea exporturilor și atragerea investițiilor.