Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, alături de omologii săi din Ucraina, Denys Shmyhal, și Georgia, Irakli Garibashvili, a avut, la Bruxelles, o întrevedere cu Charles Michel, Președintele Consiliului European, în vederea reconfirmării mesajului politic comun în ajunul Summitului Parteneriatului Estic.

Cei trei prim-miniștri ai Trio Asociat au prezentat Președintelui Consiliului European obiectivele comune de cooperare atât în perioada de până la Summit-ul PaE din decembrie, cât și după acest eveniment. 

În context, un subiect aparte l-a constituit pregătirea pentru summit și negocierile asupra Declarației Comune. Natalia Gavrilița a menționat că evenimentul este de o importanță majoră pentru Republica Moldova și și-a exprimat încrederea că acesta va impulsiona și va avansa dialogul cu țările din PaE pe mai multe domenii – digitalizare, energie, conectivitate, precum și gestionarea situației epidemiologice.   

În mod particular, șefa Guvernului de la Chișinău a subliniat necesitatea prioritizării domeniilor ce pot avea impact direct asupra cetățenilor și care, în același timp, au potențialul să apropie Moldova de UE, de exemplu, reducerea tarifelor de roaming între UE și partenerii din PaE, aderarea la Zona unică de plăți în euro (SEPA) și alte domenii. 

În perioada 29 noiembrie - 1 decembrie, premierul Natalia Gavrilița se află într-o vizită oficială la Bruxelles.