Deputatul BCS, socialistul Vlad Batrîncea, califică drept ilegale deciziile celor 6 membri CEC care, în ședința din 5 decembrie, au suspendat procesul de desfășurare a turului II al alegerilor din Bălți. Potrivit lui, opoziția parlamentară cere demisia membrilor CEC, responsabili pentru încălcarea legislației electorale. De asemenea, BCS se adresează Procuraturii Generale să investigheze cazul și să atragă la răspundere responsabilii CEC care au încălcat legislația.

Nu venim cu aprecieri referitor la candidați, nu condamnăm și nu justificăm pe nimeni. Ne interesează partea legală, juridică. Codul electoral al Republicii Moldova a fost călcat în picioare. A avut loc un derapaj de la normele democratice, a avut loc o imixtiune politică în procesul de organizare a scrutinului.

În conformitate cu legea, decizia de suspendare a turului doi îi aparține organelor de justiție. În noaptea de sâmbătă spre duminică, urma să se expună instanțele și abia după ce ultima instanță se pronunță, urma să fie realizată suspendarea turului doi. CEC a comis un abuz și a depășit atribuțiile legale.

Azi, noi, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor ne adresăm Procuraturii Generale cu solicitarea de a iniția o anchetă și de a atrage la răspundere factorii de decizie care au luat decizii abuzive. Cerem demisia membrilor CEC, care au participat la acest show. Considerăm că deciziile nocturne trebuie condamnate și cea mai bună soluție este demisia”, a declarat Vlad Batrîncea.

Pentru a afla dacă Procuratura poate investiga acțiunile CEC prin prisma unui dosar penal, reporterii Deschide.MD au solicitat o opinie de la fostul președinte al Comisiei, Iurie Ciocan. Potrivit expertului, „declarațiile actorilor politici trebuie văzute prin prisma jocului politic”.

Ei fac ceea ce trebuie să facă în fața alegătorilor ca și orice alți politicieni din alte partide”, ne-a spus el.

De menționat că la această oră în Codul Penal al R.Moldova nu există o prevedere care ar permite tragerea la răspundere a membrilor unui organ colegial pentru hotărârile adoptate.

Precizăm că scrutinul din Bălți urma să se desfășoare la data de 5 decembrie, însă CEC a dispus suspendarea procesului de votare ca urmare a deciziei instanței privind excluderea Marinei Tauber din cursă. Vicepreședintele Partidului „ȘOR” a fost acuzată de utilizarea în campanie a resurselor financiare nedeclarate.