Platforma „Demnitate și Adevăr” a înaintat o sesizare în adresa Procuraturii Generale prin care a solicitat finalizarea investigațiilor în dosarul „Laundromat”. Totodată, reprezentanții formațiunii au solicitat și audierea în cadrul ședinței plenare a Parlamentului a raportului comisiei de anchetă, condusă în precedentul legislativ de parlamentara Inga Grigoriu.

Într-un comunicat de presă Platforma DA a amintit că la finele anului 2020 în Parlamentul de legislatura a X-a fost constituită o comisie de anchetă privind investigarea dosarului cu privire la spălarea banilor proveniți din Rusia prin băncile comerciale din R.Moldova.

În urma activității Comisiei parlamentare de anchetă denumită generic Laundromat, a fost elaborat un Raport exhaustiv al avenimentelor din acei ani - 2010-2014, dar care se reflectă și până în prezent, însă, Raportul menționat nu a ajuns să fie audiat în forul legiuitor nici până astăzi, odată cu schimbarea componenței acestuia începând cu 11 iulie 2021, după alegerile parlamentare anticipate”, precizează fostul deputat al PPPDA, Inga Grigoriu.

Totuși, susține ea, după mai multe demersuri adresate public către noua guvernare, în special actualului președinte al Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Dumitru Alaiba, care a deținut funcția de secretar al Comisiei de anchetă „Laundromat”, se poate constata că subiectul spălărilor de bani se vrea a fi dat uitării, fapt care nu poate fi admis.

Schema denumită Global Laundromat a fost una dintre cele mai vaste operațiuni împotriva securității financiare, economice și naționale a statului nostru. A afectat nu doar reputația R. Moldova pe plan internațional, dar și a subjugat instituțiile naționale ale statului, creând premisele jafului bancar, atacuri raider, devalizări de importante întreprinderi, dezvoltând la turații maxime fenomenul marii corupții, a îmbogățirilor ilicite, a evaziunilor fiscale, toate aceste acțiuni culminând cu o stare de impunitate care dezamăgește cetățeanul R. Moldova până în prezent. Menționăm că atât Dumitru Alaiba, cât și șeful statului au promis public că Raportul va fi audiat în cadrul Parlamentului”, menționează ex-deputatul.

În acest sens, Inga Grigoriu, în calitate de fost președinte al comisiei de anchetă, a decis să înainteze Procuraturii Generale o sesizare prin care solicită o finalitate pe acest caz.

Sesizarea cuprinde rezultatele și concluziile activității Comisiei cu atașarea Raportului elaborat. De asemenea, organele de anchetă sunt în drept să ridice toate materialele și demersurile de care s-a ghidat Comisia menționată, toate acestea fiind remise în arhiva Parlamentului R. Moldova. Informez, suplimentar, Procuratura Generală că în luna iunie, 2021, în cadrul unei ședințe ferite de opinia publică, organizată de către 4 membri ai comisiei din cadrul fracțiunilor parlamentare psrm/șor/pro-moldova, la insistențele numitului Veaceslav Platon ce are un statut de inculpat în cadrul anchetei penale din Federația Rusă, acesta a fost audiat în cadrul Comisiei, iar materialul video îl atașez la sesizare, cât și tuturor instituțiilor media interesate. Sub acest aspect, menționez că  Procuratura Republicii Moldova, în cadrul urmăririi penale demarate în anii 2014, a formulat mai multe cereri de asistență juridică internațională, 12 dintre care au fost adresate autorităților competente din Federația Rusă. Procuratura Anticorupție ne comunică că în perioada anilor 2019-2020, instituția a recepționat 5 cereri de asistență juridică din partea autorităților competente din Federația Rusă, având ca obiect îndeplinirea mai multor acțiuni procesuale cu element de extraneitate pe teritoriul R. Moldova. Procuratura, printr-un răspuns oferit Comisiei, ne-a informat că a adus la cunoștință numitului Veaceslav Platon a actului de învinuire pentru comiterea infracțiunilor prevăzute în cauza penală invocată supra, iar  cererea în cauză nu a putut fi executată, deoarece Platon a refuzat de a participa la acțiunea procesuală descrisă și atât. Societatea în continuare nu cunoaște dacă în privința numitului V. Platon, pe teritoriul R. Moldova, sunt întreprinse careva măsuri în cadrul acestui dosar”, a precizat fosta parlamentară.

La fel, Grigoriu a anunțat despre intenția de a depune o scrisoare de informare a ambasadelor acreditate în R.Moldova privind fenomenul spălărilor de bani petrecut în anii de referință, „dar care și până în prezent crează repercusiuni, cât și despre necesitatea audierii în plenul Parlamentului a Raportului Comisiei cu privire la acest fenomen”.

Reamintesc că pentru prima dată, în anul 2014, în cadrul unui Memoriu Public, Andrei Năstase atenționa partenerii R. Moldova, cât și organele de resort internaționale cu privire la activitățile ilicite ce se desfășurau în anii de referință în statul nostru. Or, cunoaștem cu toții despre lupta anumitor organisme internationale cu fenomenul spălărilor de bani la nivel global. Deasemenea, am ascultat cu toții discursul președintelui R. Moldova la ONU la finele anului 2021, privind această operațiune derulată în R. Moldova de grupări criminale organizate, în frunte cu numitul Veaceslav Platon”, susține ea.

În acest sens, Grigoriu a solicitat:

1. Audierea Raportului Comisiei denumită generic Laudromat în plenul Parlamentului R. Moldova.

2. De la Procuratura R. Moldova să dea curs comisiilor rogatorii parvenite de la omologii săi din Federația Rusă privind inculpatul Veaceslav Platon, cât și celorlalte persoane implicate în această schemă infracțională.

3. De la organele de anchetă prezentarea publică privind mersul anchetei, cât și o claritate în dosarul Laundromat.