Cea de-a 13-a tentativă de alegere a președintelui Adunării Populare din Găgăuzia a eșuat. În acest sens, „parlamentarii” din APG au anunțat o pauză până la data de 25 ianuarie, transmite Gagauzinfo.MD.

În cadrul ședinței, deputatul Alexandr Tarnavschi a propus ca toți cei 35 de deputați să-și înainteze candidatura, astfel încât în turul II să acceadă aleșii regionali care au acumulat cele mai multe voturi. Totuși, propunerea acestuia nu a fost susținută de majoritatea deputaților.

Un alt subiect discutat în cadrul ședinței de azi a fost cel cu privire la autodizolvarea APG. Unii deputați au menționat că această criză nu poate dura la nesfârșit și, respectiv, alegătorii din Găgăuzia sunt cei care ar trebui să dea o apreciere activității forului regional.

Nici de această dată „parlamentarii” nu au putut ajunge la un numitor comuni. În acest sens, s-a decis o pauză până la data de 25 ianuarie, când deputații se vor convoca în cea de-a 14 ședință pentru a putea alege speakerul.

Adunarea Populară a UTA Găgăuzia (Gagauziyanin Halk Toplușu) este autoritatea reprezentativă și legislativă a Unității Teritoriale Autonome cu statut special Gagauz-Yeri, parte componentă a Republicii Moldova. APG se compune din 35 de deputați, aleși pentru un mandat de patru ani, în circumscripții teritoriale uninominale, prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Ultimele alegeri în APG au avut loc pe 19 septembrie. De menționat că pentru prima dată, deputații Adunării Populare s-au întrunit în ședință de constituire la data de 12 noiembrie. De atunci, „parlamentarii” așa și nu au reușit să aleagă președintele APG.