Președintele Maia Sandu susține că autoritățile analizează scenariul unui eventual conflict militar în Ucraina. În acest context, preşedintele a venit cu un mesaj către cetăţeni precizând că cetățenii trebuie să fie alerți, adică informați din surse credibile, dar nu panicați.

În cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8, Maia Sandu a declarat că se analizează declarațiile care se fac la nivel de alte țări şi atunci se văd riscuri foarte mari: „Sperăm că aceste riscuri nu se vor materializa și că se va găsi o soluție diplomatică. Nu putem exclude scenariul cel mai prost - acțiuni militare”. 

„Suntem obligați și examinăm toate riscurile cu probabilitate mai mică sau mai mare pe care le fac instituțiile noastre, avem această evaluare și pe opțiunile foarte proaste și mai puțin proaste.

Pe asta lucrăm și acum câteva minute am finalizat una dintre ședințele pe care le avem în contextul acestei probleme. Încercăm să elaborăm de la zero protocoale pentru toate situațiile. Sperăm foarte mult și vedem că se depun eforturi la nivel internațional că nu se ajunge la scenarii foarte proaste. Lucrăm pentru a nu ajunge la situații mai puțin plăcute", a adăugat Maia Sandu.

Maia Sandu a mai spus că Republica Moldova este vulnerabilă pe mai multe dimensiuni, dar se ține cont de resursele disponibile pentru a fi luate decizii și a venit cu un sfat pentru toți moldovenii.

„Aș vrea ca toți cetățenii să fie alerți, dar nu panicați. Există șansa unei soluții diplomatice. Ce înseamnă să fie alerți? Să știe că există aceste riscuri, să ne informăm din surse credibile pentru că multe personaje politice încearcă să speculeze pe acest subiect și să dezinformeze precum că Moldova își dorește război. Suntem o țară pașnică și nu reprezentăm un pericol pentru alte țări. Avem nevoie de pace ca să ne concentrăm pe probleme interne", a menționat Maia Sandu.