Profesorul universitar la Facultatea de Drept a Universității din Bucureşti, Flavius Antoniu Baias, a primit astăzi, 24 iunie, din partea Senatului Universității de Stat din Moldova titlul Doctor Honoris Causa. Potrivit unui comunicat al USM, prin acordarea titlului, Universitatea de Stat din Moldova își exprimă recunoaşterea meritelor deosebite în domeniul dezvoltării şi promovării dreptului ale unor personalităţi remarcabile din lumea ştiinţifică, academică și politică.

Ședința Solemnă a Senatului USM de decernare a titlului Doctor Honoris Causa lui Flavius Antoniu Baias a fost deschisă de către rectorul USM, Igor Șarov, care a menționat că momentul este unul plin de semnificație istorică și prin prisma evenimentului unic pe care îl trăiește R. Moldova, ca urmare a deciziei Consiliului Europei de a acorda R. Moldova statut de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Igor Șarov a subliniat susținerea acordată de statul român parcursului european al R. Moldova atât prin colaborările științifice, dar și de o reală prietenie clădită între generațiile academice românești din cele două state.

Doctorul în științe, Flavius Antoniu Baias a primit cu emoție titlul Doctor Honoris Causa al USM și a mulțumit Facultății de Drept pentru acordarea înaltului titlu și întegrarea sa în comunitatea academică a USM.

„Dragi colegi, sunt convins că Universitatea de Stat din Moldova, prin toate facultățile sale și prin eforturile cadrelor sale didactice, nu face altceva decât să construiască acele caractere originale și puternice de care poporul din stânga Prutului va avea atâta nevoie în viitorul proces al aderării sale la Uniunea Europeană!”, a mai menționat Flavius Antoniu Baias.

Flavius Antoniu Baias s-a născut la 30 septembrie 1961, la Brașov. În perioada 1968-1980 a fost elev la şcoala generală şi la Liceul „Andrei Şaguna” din Braşov, după care în perioada 1981-1985 a studiat la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, pe care a absolvit-o cu succes, fiind şef de promoţie.

Personalitatea lui Flavius Antoniu Baias este cunoscută și în spațiul academic din România, Europa, și R. Moldova prin activitățile sale de colaborare, mutiplele monografii, dar și contribuirea nemijlocită la constituirea bazei reformei juridice din România. Vasta lui activitate, de circa 40 de ani la Facultatea de Drept din București, una dintre cele mai bune din R. Moldova, demonstrează parcursul său de succes. Acesta a urcat treptele ierarhiei universitare cu rezultate remarcabile, impunându-se ca reprezentant de seamă al generației sale, profesorul Flavius Antoniu BAIAS, pe bună dreptate, este recunoscut ca un veritabil specialist în domeniul Dreptului civil și al Dreptului familiei, care a slujit dreptul cu convingerea și forța unui dascăl de excepție, formând generații de studenți specialiști în dreptul civil.

El este susținător și promotor al imaginii Facultății de Drept a USM în întreg spațiul românesc. Astfel, la inițiativa profesorului Flavius Antoniu Baias, cele șase facultăți de drept din România, organizatoare ale unui prestigios și inedit Concurs „Hexagonul Facultăților de Drept”, au acceptat participarea la acest concurs și a Facultății de Drept a USM, iar participarea la acest concurs a motivat foarte mulți tineri să exceleze în domeniul dreptului atât în R. Moldova, cât și peste hotare.

De asemenea, cu implicarea activă a profesorului Flavius Antoniu Baias a fost posibilă, începând cu anul 2014, organizarea Ședințelor Comune a Consiliului Facultății de Drept a Universității din București și a Consiliului Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova. Flavius Antoniu Baias susține constant demersurile științifice ale tinerelor din R. Moldova cu programe de burse doctorale şi postdoctorale, finanţate de Guvernul României. Activitatea prodigioasă a Domnului Flavius Antoniu Baias a fost înalt apreciată, astfel pentru meritele sale științifice și de management, iau fost conferite Ordinul „Steaua României”, în grad de Comandor (2000); Ordinul „Palmes Academiques”, în grad de Cavaler, Republica Franceză (2011); Ordinul „Legiunea de onoare”, în grad de Cavaler, Republica Franceză (2017).