Spitalele din R. Moldova vor prini 8 milioane de dolari din partea Japoniei. Un acord în acest sens a fost semnat de ministrul de Externe Nicu Popescu și ambasadorul Japoniei la Chișinău, Katayama Yoshihiro.

Documentul prevede extinderea cooperării economice japoneze în cadrul Programului de Consolidare a Sistemului Medical. Astfel, cinci instituții medicale din R. Moldova vor beneficia de asistență financiară nerambursabilă în sumă de până la 1 miliard de yeni japonezi, prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA).

”Acest nou proiect vine să susțină Republica Moldova în față provocărilor în domeniul sănătății generate de războiul din Ucraina. Cu această ocazie, aș dori să-mi exprim înalta apreciere poporului moldovean și Guvernului Moldovei pentru ospitalitate și generozitatea cu care ați primit în țara și în casele dumneavoastră miile de ucraineni, care au fugit din calea războiului. Sper foarte mult ca noile echipamente vor fi utilizate eficient pentru binele cetățenilor moldoveni și persoanelor din Ucraina care și-au găsit refugiul în Moldova” a declarat Yoshihiro.

La rândul său, ministrul Popescu a declarat că, în ultimii 30 de ani, R. Moldova a simțit și a beneficiat de sprijinul Japoniei în diverse domenii de activitate: educație, agricultură, sănătate.

Inițiativa de a încheia acest acord, prin schimb de note, aparține ambelor guverne, ținând cont de parteneriatul solid în domeniul sănătății existent între țările noastre, importanța continuării investițiilor penru modernizarea sectorului spitalicesc, precum și necesitatea fortificării capacităților de răspuns la situații de urgență” a menționat Popescu.