Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu a efectuat joi, 18 august, o vizită la Comrat. Diplomatul a vizitat noul bloc al unicului liceu cu predare în limba română din Găgăuzia, ce se construiește cu ajutorul financiar al Guvernului României.

„Lucrările de modernizare la Liceul cu predare în limba română din Comrat continuă, cu speranța unei finalizări în viitorul apropiat. Proiectul finanțat cu aproximativ 800.000 de euro de Guvernul României și sprijinit financiar de autoritățile de la Chișinău și autoritățile din UTAG vine să îmbunătățească condițiile procesului de învățământ în limba română de care beneficiază nu doar elevii din Comrat, ci și din alte localități din împrejurimi. Alături de Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, am vizitat corpul nou de clădire, care la finalizare va oferi condiții europene pentru procesul de educație”, scrie Cristian-Leon Țurcanu pe Facebook.
Discuțiile între diplomat și bașcanul Găgăuziei au mai vizat și modalitățile prin care Bucureștiul poate continua susținerea dezvoltării învățământului în limba română din regiune.
„Totodată, am discutat despre modalitățile prin care autoritățile de la București pot să continue sprijinul pentru dezvoltarea, în continuare, a învățământului în limba română din Găgăuzia, care deschide perspective educaționale și profesionale noi și europene tinerilor din regiune”, conchide ambasadorul.
Amintim că, decizia de construcție a noului bloc de studii a Liceului „M. Eminescu” din Comrat a fost aprobată pe 23 octombrie 2019 de Guvernul de la Chișinău. Construcția acestuia este efectuată din bani alocați de România prin Programul de asistență tehnică și financiară pentru instituțiile preșcolare din R. Moldova - 773 932 de euro. Noul bloc de studii va găzdui birouri de informatică, biologie și chimie, laboratoare, cantină, bibliotecă, săli de adunare și sport. La moment liceul dispune doar de încăperi adaptate la necesitățile instituției.
 
Pe 16 mai 2020, Adunarea Populară din UTA Găgăuzia a refuzat să aloce 5,6 milioane de lei pentru construcția noului bloc al Liceului Teoretic „M. Eminescu” din Comrat. Contribuția autorităților locale ar fi fost nesemnificativă, comparativ cu banii acordați de Guvernul României.
 
Ulterior, sute de părinți ai căror copii învață sau ar dori să își facă studiile în singurul liceu românesc din Comrat au inițiat o petiție prin care solicită Adunării Populare din UTA Găgăuzia să-și revizuiască decizia privind refuzul de a aloca 5,6 milioane de lei pentru construcția unui nou bloc de studii.
 
Pe 18 mai 2020, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, condus la acel moment de Igor Șarov, anunța că a identificat mijloace financiare, în sumă totală de 5,6 milioane de lei, pentru acoperirea contribuției autorităților locale privind construcția blocului nou de studii a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat, după ce Adunarea Populară din UTA Găgăuzia a refuzat să aloce 5,6 milioane lei pentru construcția blocului.
 
Pe 19 iunie 2020, a fost pusă piatra de temelie a noii clădiri a Liceului „M. Eminescu” din Comrat, singurul din municipiu cu predare în limba română. În acea zi Prim-ministrul de atunci, Ion Chicu, a vizitat șantierul împeună cu Irina Vlah, Guvernatorul UTA Găgăuzia, E.S. Daniel Ioniță, la acel moment Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova.
 
Pe 19 septembrie 2020, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a vizitat șantierul de lucru a noii clădiri a Liceului „Mihai Eminescu” din Comrat, pentru a evalua stadiul construcţiei.
 
În 2020 autoritățile anunțau că blocul de studii ar putea fi dat în exploatare la începutul anului de studii 2021.
 
Pe 19 august 2021, Irina Vlah a anunțat că primăria sectorului 6 din municipiul București, România, se va implica în dotarea cu mobilier și echipament a noii clădiri liceului „Mihai Eminescu” din Comrat.