Peste 500 de oameni au vizitat Parlamentul în perioada 19-23 septembrie curent, în contextul Săptămânii deschiderii parlamentare.

Copii, tineri și adulți din diferite zone ale Republicii Moldova, inclusiv din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, precum și refugiați din Ucraina s-au întâlnit cu deputații și au discutat subiectele care îi interesează, au participat la lecțiile publice, atelierele de creație și tururile ghidate din clădirea instituției parlamentare. Vizitatorii Parlamentului au putut admira și o expoziție de fotografii realizate de tineri, cu genericul „Parteneriat și solidaritate între generații”.

Cu ocazia Săptămânii deschiderii parlamentare, a fost organizat un joc de roluri pentru tineri cu tematica „Originea democrației”, facilitat de deputata Marcela Nistor. 25 de studenți de la Colegiul Universității Libere Internaționale din Moldova au descoperit ce înseamnă să fii deputat, preluând rolurile de legiuitori din diferite perioade istorice. Timp de o oră, în sala de ședințe plenare, tinerii au organizat dezbaterea publică a propriilor proiecte de lege, iar la final au votat cel mai bun proiect. Cele trei exerciții de simulare a scrutinelor electorale au vizat perioada Greciei antice, cea sovietică și Republica Moldova din zilele noastre.

De Ziua Internaţională a Păcii, un grup de copii au redat pacea în culori în cadrul atelierului de pictură „Culorile păcii”, organizat la Parlament. 43 de copii din Republica Moldova și Ucraina au pictat împreună un tablou de pace pe pânză. Ghidați de pictorița Valeria Barbas, micii artiști au ales culorile, care, în viziunea lor, sunt simboluri ale păcii. Pictura urmează a fi expusă, în zilele următoare, la Muzeul Național de Artă a Moldovei.

Săptămâna deschiderii parlamentare se desfășoară anual, în luna septembrie, în contextul Zilei Internaționale a Democrației, instituită de către Organizația Națiunilor Unite la 15 septembrie 2007.