Compania Naţională de Asigurări în Medicină a acumulat, în lunile ianuarie-septembrie 2022, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală venituri de cca 8,8 miliarde de lei. Acumulările respective au fost în creştere cu 719 milioane sau cu 9% faţă de perioada similară a anului 2021.

Cea mai mare parte a veniturilor provine din primele de asigurare medicală în cotă procentuală din salariu. Acestea au atins 4 miliarde 470 de milioane de lei, cu 519 milioane mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă au fost de cca 125 de milioane de lei, în scădere cu circa 4,5 milioane comparativ cu primele nouă luni ale anului trecut.

Alte venituri încasate în fondurile AOAM, inclusiv primele de asigurare achitate de rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei, au constituit în jur de 106 milioane de lei, cu 42 de milioane mai mult faţă de suma înregistrată în perioada similară a anului trecut.

Transferurile de la bugetul de stat au fost de peste 4 miliarde de lei, în creștere cu cca 164 de milioane față de primele nouă luni ale anului 2021.

În acelaşi timp, în perioada sus-menționată, din fondurile AOAM au fost efectuate cheltuieli în valoare totală de peste 8 miliarde 638 milioane de lei, dintre care aproape 8 miliarde 570 milioane au fost transferaţi prestatorilor de servicii medicale şi farmaceutice contractaţi.

Suma virată pentru serviciile medicale și farmaceutice prestate în primele nouă luni ale anului curent este cu 368 de milioane de lei mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.