Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat, în cadrul ședinței de astăzi, cu amendă în mărime de 17.000 lei postul de televiziune „RTR Moldova”, pentru lipsa imparțialității și a bunei-credințe în relatarea unor evenimente.

Potrivit unui comunicat al CA, în data de 7 septembrie 2022, „RTR Moldova” a difuzat în cadrul buletinului informativ de la ora 19:00, o știre cu caracter manipulator cu privire la protestele organizate de Partidul „ȘOR” și PCRM, iar în cadrul imaginilor apărute în știre au fost prezentate pancarte cu acuzații la adresa Maiei Sandu şi PAS.

Totodată, la 8 septembrie 2022, „RTR Moldova” a difuzat în cadrul buletinului informativ de la ora 19:00 (limba rusă), o știre despre îndemnul lui Ilan Șor către cetățeni de a ieși la protest. 

Datele monitorizării au atestat că serviciul media audiovizual de televiziune „RTR Moldova”, în cazul ambelor subiecte, nu a ținut cont de prevederile din Codul serviciilor media audiovizuale, fapt pentru care a fost sancționat cu amendă în mărime de 17.000 lei.

Tot astăzi, Consiliul Audiovizualului a sancționat cu amenzi de câte 25.000 de lei furnizorii de servicii media „TV Bălți” SRL, „Bravo TV” SRL și „Aer-Comunicații Grup” SRL pentru întreruperea nemotivată a activității pentru o perioadă mai mare de 10 zile și le-a oferit un termen de 30 de zile pentru înlăturarea deficiențelor.

Cu avertizare publică s-au ales 5 posturi de radio pentru lipsa programelor locale și în limba română și a sancționat cu amenzi de câte 5000 de lei alte 3 posturi de radio.