Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, anunță că militarii Grupului Operativ al Trupelor Ruse, staționați ilegal în regiunea transnistreană, sunt mobilizați, însă, conform datelor SIS, nu există indici ce ar duce la pregătirea unor operațiuni militare. Declarația a fost făcută în cadrul unui emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

În R.Moldova noi nu vedem mobilizarea unor grupuri militare cu scopul de a iniția anumite acțiuni militare aici. Aceasta ar fi greu să se realizeze. Noi monitorizăm foarte atent, împreună cu colegii din Poliție. Ne uităm foarte atent ce se întâmplă în Transnistria cu acele trupe militare ruse care staționează acolo ilegal... Din analiza noastră, vedem situația destul de calm. Noi îi vedem pe ei mobilizați, pregătiți de o anumită intervenție. Au loc așa-zisele „antrenamente planificate”, dar evaluarea nostră este că, la moment, nu există indici ce ar duce la pregătirea unor operațiuni militare”, a declarat el.

Vorbind despre acțiunile Rusiei, șeful SIS a menționat că aceasta ar duce în R.Moldova un război prin instrumente hibride.

Avem instrumentul energetic, care este simțit de fiecare din noi în fiecare seară, zi, atunci când facem economii. Instrumentul energetic este un instrument destul de puternic. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, constatăm că ar fi o acțiune coordonată”, a precizat el.

În mod special, Musteață s-a referit la faptul că urmare a bombardării de către Rusia a obiectelor energetice, a urmat micșorarea volumului de gaze naturale livrate R.Moldova, dar și decizia Tiraspolului de a micșora volumul de energie electrică livrată malului drept al Nistrului.

Când lucrurile se întâmplă unul după altul, vedem indici, că instrumentul energetic este foarte bine folosit în anumite scopuri. Scopul acesta este destabilizarea socială internă și, probabil, mobilizarea cetățenilor la proteste”, a mai menționat el.