Calculele lui Spînu arată bine pe foaie, însă în toată matematica lui s-a strecurat o greșeală care i le-a dat peste cap. Și anume că în contractul încheiat cu Gazprom nu este stipulată o obligație de a împărți gazul cu stânga Nistrului. De această părere este expertul în economie Veaceslav Ioniță, care a notat că negocierile care au dus la încheierea acordului cu Tiraspolul au fost duse în detrimentul cetățenilor R. Moldova.

”În toată matematica lui s-a strecurat o greșeală care îi dă calculele peste cap. Gazul pe care ni-l dă Gazrpom cu 785 dolari, noi trebuie să-l cumpărăm cu 1500. Tot ce calculează dumnealui, din start spune că tre să împărțim cu stânga Nistrului jumătate. Or, în contracte nu e stipulat că trebuie să le livrăm. Pierderile la contractul de ieri sunt de circa 40 de milioane de dolari lunar. Deci cumpărăm gaz mai scump ca să luăm curent mai ieftin. Dacă cumpărăm de la ruși cu 785 de dolari, prețul final pentru consumatori trebuie să fie de 21 de lei cu tot cu TVA, nu 29. Tot ce plătim noi de asupra reprezintă prostia noastră, devieri financiare, procurări mai scumpe de gaze în loc de gaz ieftin și acest contract cu Transnistria. Spînu ne aduce mare fericire. Când o să vă bucurați că cumpărați curent cu un leu mai ieftin, aduceți-vă aminte că plătiți cu opt lei mai mult pentru gaz. Negocierile au fost duse în detrimentul nostru. De 31 de ani coada dă din câine, nu invers” a declarat Ioniță pentru Deschide.MD.

Amintim că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu un comentariu după ce a fost criticat intens pentru decizia de a livra tot gazul primit de la Gazprom în stânga Nistrului, ca MGRES să reia livrările de energie electrică. Potrivit lui, deciziile luate au un singur scop: să țină R. Moldova conectată la electricitate, gaz, căldură și să avem cel mai mic tarif posibil.

Deschide și: Spînu vine cu explicații după ce a fost criticat pentru decizia de a livra Tiraspolului gazul rusesc: Malul drept nu va achita pentru gaz