Parlamentul a adoptat proiectul de lege care prevede reducerea costului serviciilor consulare acordate cetățenilor R. Moldova. Astfel, au fost eliminate taxele aferente prestării serviciilor consulare.

De asemenea, au fost reduse cu 50% taxele stabilite la perfectarea şi eliberarea paşaportului, la acţiunile consulare în domeniul cetăţeniei, la înregistrarea actelor de stare civilă, la îndeplinirea actelor notariale, la supralegalizarea consulară și la alte acţiuni consulare.

Potrivit unui comunicat, totodată au fost eliminate taxele consulare aferente perfectării setului de documente pentru obţinerea paşaportului, pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani. În rezultat, taxele consulare pe care le plătesc cetățenii moldoveni la procurarea unui serviciu au fost reduse cu 60 la sută.

Până în prezent, la solicitarea unui serviciu prin intermediul oficiilor consulare, cetățenii R. Moldova achitau un cost total format din mai multe componente: taxa percepută de Agenția Servicii Publice, taxa consulară și cheltuielile aferente. În cazul în care cetățenii solicitau suplimentar și expedierea actelor prin intermediul serviciilor de curierat, se adăuga și costul pentru expedierea la domiciliu a actelor.

Proiectul de lege a fost votat, în a doua lectură, de 70 de deputați.