Șeful Procuraturii Anticorupție: La moment avem acuzați în instanță 12 judecători, 15 procurori, 24 de avocați și alți intermediari

Procuratura Anticorupție reprezintă acuzarea de stat în instanțele de judecată în privința a 12 judecători, 15 procurori, 24 de avocați și alți intermediari, anunță procurorul șef al instituției, Veronica Dragalin.
„Primim denunțuri și pornim urmăriri penale în privința altor actori corupți din sistemul de justiție și o să ne continuăm munca până la bun sfârșit – să eliminăm cât mai repede corupția din organele de drept, să câștigăm încrederea societății și să asigurăm aplicarea legii în mod egal și legal numai în interesul cetățenilor și al țării”, menționează Veronica Dragalin într-o postare pe rețelele de socializare.
De asemenea, ea a salutat faptul că săptămâna trecută judecătorii au transmis un mesaj clar și tranșant – persoanele, care comit acte de corupție, care discreditează și compromit sistemul de justiție vor fi condamnate la ani reali de închisoare.
În acest sens au fost aduse mai multe exemple, precum decizia din 2 februarie, când Curtea Supremă de Justiție a condamnat definitiv un avocat la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență, pretins asupra procurorilor și judecătorilor.
Totodată, la 3 februarie, Judecătoria Edineț a condamnat un ofițer de urmărire penală la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență, pretins asupra judecătorilor. Tot la 3 februarie, curent, Judecătoria Bălți a condamnat o tânără la 3 ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influență, pretins asupra persoanelor publice din cadrul MAI.
„Cum a remarcat Curtea Supremă de Justiție, așa fel de infracțiune reprezintă un pericol social sporit, manifestat în mod special prin discreditarea și compromiterea activității autorităților statului, a puterii, dar și a serviciilor publice. Mai mult, persoanele care comit infracțiuni de corupție au calitatea de subiect special și sunt persoane supuse unei responsabilități specifice în raport cu alți infractori”, mai scrie Veronica Dragalin.
În context, șefa de la Anticorupție a îndemnat cetățenii să continue să denunțe infracțiunile, iar actorii integri și onești din sistemul de justiție (procurori, judecători, avocați, ofițeri) să continue să-și facă munca în mod corect și profesionist „ca să transmită mesajul clar – zero toleranță față de corupția din justiție”.