Șefa Secției Teritoriale Bălți a Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA), dar și un administrator care desfăşoară activitate în domeniul agriculturii în zona din Nord a țării, au fost reținuți astăzi de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA).

Reținerea a fost precedată de percheziții în biroul și la domiciliile celor două persoane, efectuate în această dimineață.

În urma acțiunilor matinale, au fost ridicate 31 de mii de lei, contracte, ordine de plată și facturi fiscale, care demonstrează transferurile bănești către persoanele juridice, complice la infracțiune și care acordau instrumente pentru deghizarea provenienței banilor, rezultați din infracțiune; certificate, ce confirmă depunerea dosarelor de subvenționare și telefoane mobile.  

Astfel, precum precizează CNA, până în prezent, a fost pornită urmărirea penală pe 27 de cauze, în baza bănuielii rezonabile că au fost săvârşite: corupere pasivă, activă, trafic de influență și spălare de bani.

Amintim că, pe 24 ianuarie, ofițerii CNA au efectuat acțiuni de urmărire penală în zeci de cauze penale, pornite pe abuz de serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani. Mai mulți funcționari publici din cadrul AIPA, precum și reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți pentru ilegalități, comise la acordarea subvențiilor pentru agricultură.
 
Potrivit CNA, acțiunile de urmărire penală în dosarul acordării frauduloase a subvențiilor pentru agricultură continuă.