Persoanele care apelează la agenţiile imobiliare, pentru a cumpăra sau închiria o locuinţă nu primesc garanție juridică pentru serviciile prestate și nici bon fiscal care să demonstreze achitarea banilor. Mai mult decât atât, agenții imobiliari nu achită impozite la stat în urma încheierii unui astfel de contract, prejudiciind astfel bugetul de stat. Despre evaziunea fiscală din sectorul imobiliar scrie Realitatea.MD într-o investigație jurnalistică.

Potrivit jurnaliștilor, agenții imobiliari care oferă servicii de chirie nu eliberează bonuri fiscale, astfel este ocolită achitarea impozitelor de stat. De cele mai multe ori aceștia spun că este un contract încheiat doar între persoana care oferă chirie și cea care închiriază, ascunzând faptul că sunt primiți bani pentru serviciile de găsire a unei chirii. 

În investigație se mai spune că cele mai mari agenții imobiliare din Capitală utilizează „schema” care este parte din economia tenebră. Pe de altă parte autoritățile nu depun efort maxim pentru a opri acest fenomen. Serviciul Fiscal de Stat a efectuat anumite controale de profilaxie la agenții economici care nu au aparat de casă, însă o concentrarea eforturilor pentru a dimiuna „evaziunea fiscală” din acest sector nu este obervată. În Moldova, nici nu există o instituție care să monitorizeze câte locuințe din țară sunt închiriate cu acte și raportate la Serviciului Fiscal de Stat. 

Potrivit investigației, oamenii care au fost înșelați de agenții imobiliari prin intermediul unor astfel de „scheme” nici măcar nu au posibilitatea de a acționa în judecată pentru a-și găsi dreptatea. 

„Dacă are bonuri și toate actele semnate atunci consumatorul poate și are posibilitate să se ducă să se plângă și la Agenția Consumatorului și la Inspectoratul Fiscal, la un avocat și la instanța de judecată, oricum fiecare persoană, fiecare client trebuie să conștientizeze că bonul este o necesitate. Prin faptul că solicită bonul fiscal de la un agent economic, el indirect contribuie la faptul că la bugetul statului se va acumula mijloace bănești”, spune avocatul Vitalie Postolache. 

Citiți continuarea pe Realitatea.MD