Vor să combată informațiile false și propaganda. În acest sens, Agenția Informațională de Stat din Republica Moldova, Moldpres, și Agenția Națională de Presă din România, Agerpres, au încheiat astăzi un Acord de colaborare. Astfel, cele două instituții vor face schimb reciproc de știri, fotografii și produse informaționale.

La întrevedere a participat ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu. Excelența sa a salutat această colaborare între instituții.

Azi, la Chișinău, Agerpres și Agenția Moldpres au semnat un acord de colaborare, care va contribui la eforturile comune de a combate Fake News-urile și propaganda, prin oferirea de știri corecte, adevărate și verificate”, a menționat șeful misiunii diplomatice românești.

În cadrul evenimentului, directorul Moldpres, Petru Beregoi, a mulțumit conducerii Agerpres și ambasadorului României la Chișinău pentru deschiderea de care au dat dovadă pentru a semna acest acord de colaborare.

Documentul pune bazele unei colaborări de durată dintre Agerpres și Moldpres. Acest Acord va intensifica relațiile dintre cele două instituții prin schimbul reciproc de produse mediatice. Ne dorim o colaborare eficientă pentru dezvoltarea celor două agenții de presă. Totodată, ne bucurăm că după o etapă de stagnare a relațiilor dintre Moldpres și Agerpres, acest Acord va pune bazele reluării schimbului informațional”, a spus Petru Beregoi.

Faptul că noi avem încredere unii în alţii dă legitimitate ştirilor pe care le oferim. Instituţiile de stat sunt cele mai obiective, sunt cele mai citate, iar o bună colaborare ne ajută pe fiecare în parte să ne facem meseria mai uşor”, a afirmat Claudia Victoria Nicolae.

După fondarea Moldpres, primul act de colaborare a fost semnat cu Agerpres, la 20 mai 1992, pe atunci între Moldova-pres și Rompres.

Agenția Națională de Presă Agerpres este cea mai veche agenție de presă românească și prima agenție autonomă din România. Instituția a fost înființată în martie 1889, sub numele de Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, cu rolul de a difuza în țară un „serviciu exact și rapid a tuturor știrilor de interes general sau special”. Agerpres deține cea mai mare arhivă de fotografii din România. În 2013, agenția a trecut printr-un proces de rebranding privind orientarea către mediul online, îmbogățirea zonei multimedia cu o platformă video interactivă și introducerea conceptului de jurnalism complet.

Moldpres a semnat Acorduri similare cu Agențiile Ukrinform din Ucraina și ANSA din Italia, BTA din Bulgaria, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova. Totodată, în prezent au loc discuții cu Agențiile de presă din Grecia, Lituania, Letonia, Georgia și Armenia pentru încheierea unor acorduri similare.